IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер подкрепя създаването на президентски пост в ЕС

Председателят на Еврогрупата одобрява и идеята за избиране на министър на финансите на съюза

12:51 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Юнкер подкрепя създаването на президентски пост в ЕС

Председателят на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан Клод-Юнкер подкрепя идеята за създаването на президентски пост в Европейския съюз, сочи предварителен текст за статия, която ще бъде публикувана в германското списание Spiegel, съобщи MarketWatch.

“Бих подкрепил създаването на поста на европейски президент, който да бъде избиран директно от гражданите на ЕС“, посочва Юнкер пред германското издание.

Като предвестник на поста той предлага обединението на постовете на председател на Съвета на ЕС и на председателя на Европейската комисия, сочат извадки от интервюто.

Премиерът на Люксембург одобрява и идеята за финансов министър на ЕС и предлага обединяването на задачите на европейския комисар по валутните въпроси и председателя на Еврогрупата, отбелязват още от Spiegel.

Той за пореден път подкрепи кандидатурата на германския министър на финансите Волфганг Шойбле за поста председател на Еврогрупата. „Според мен Шойлбе изпълнява всички условия, за да стане шеф на Еврогрупата“, казва Юнкер.

Наскоро Юнкер, чийто 4-ти мандат начело на Еврогрупата изтичаше на 17 юли, бе преизбран за още 2 години, след като стана ясно, че новият френски президент Франсоа Оланд е против поемането на поста от Шойбле.

Преизбирането му стана факт и след като бе изпълнено условието, поставено от настоящия председател на Еврогрупата за удължаване на мандата му – управителят на централната банка на Люксембург Ив Мерш да бъде избран в Управителния съвет на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още