IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция ще си поделят председателския пост в Еврогрупата

През първата половина от 5-годишния мандат постът ще бъде зает от Волфганг Шойбле, който след това ще го отстъпи на Пиер Московиси

10:39 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Клод Юнкер не желае да запази поста председател на Еврогрупата. <em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер не желае да запази поста председател на Еврогрупата. Снимка:Ройтерс

Постът на председателя на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) ще бъде разделен между финансовите министри на Германия и Франция, съобщи немският седмичник Spiegel, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През първата половина от 5-годишния мандат постът ще бъде зает от германския министър на финансите Волфганг Шойбле, след което той ще бъде сменен от френския си колега Пиер Московиси.

Мандатът на настоящия председател Жан-Клод Юнкер, който е премиер и министър на финансите на Люксембург , изтича на 17 юли. Юнкер вече обяви, че не възнамерява да запази председателското място.

Първоначално Шойбле бе абсолютен фаворит за поста, но победилият на президентските избори през май във Франция Франсоа Оланд се е съгласил с кандидатурата му само при условие, че след изтичането на половината от мандата той ще бъде заменен от Московиси, съобщава германското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още