fallback

Финландия е изправена пред вътрешен натиск да напусне еврозоната

Не е редно финландските данъкоплатци да плащат за грешките на магнатите, банките и политиците от Юга, смята лидерът на партията на Истинските финландци

15:49 | 15.08.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тимо Соини, лидер на партията на Истинските финландци. Снимка: Ройтерс

„Евро или не?“ - това е въпросът публикуван на главната страница на водещото финландско списание Suomen Kuvalehti, пише BBC.

Подзаглавието на материала пък гласи: „Завръщането на Финландия към марката (традиционната финландска валута) не е невъзможно“.

Разбира се Финландия не е първата страна, за която се сещаме, когато стане въпрос за напускане на еврозоната. Не съществува обаче външен натиск върху Хелзинки да напусне валутния съюз, а и няма причина за такъв.

По някои показатели финландските публични финанси изглеждат дори по-силни от тези на Германия. Финландия е малка, но важна страна-донор за спасителните фондове за изпитващите затруднения членки на съюза.

Натискът всъщност е вътрешнополитически, а водачът на евроскептиците в страната се казва Тимо Соини, лидерът на партията Perussuomalaiset (в превод Истинските финландци).

Създадената в средата на 90-те години партия успя да спечели сериозна подкрепа на миналогодишните парламентарни избори. Тя се нареди на трето място с 19% от гласовете, следвайки Социалдемократическата партия с минимална разлика.

Успехът на Истинските финландци се дължи основно на позицията им по въпроса за еврото – „не“ на спасителните програми за страни като Гърция и Испания.

„Не е редно финландските данъкоплатци да плащат за грешките на "едрите риби", банките и политиците от Юга“, коментира Соини.

На въпрос дали би предпочел Финландия да е извън еврозоната той изтъква, че „еврозоната в сегашния си вид не може да функционира“.

Соини вижда три възможни изхода от ситуацията. Някои от южните страни да напуснат, Финландия и други страни като например Холандия да напуснат, или да бъде създадена Федерална Европа, която да издава общи еврооблигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още