IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия е изправена пред вътрешен натиск да напусне еврозоната

Не е редно финландските данъкоплатци да плащат за грешките на магнатите, банките и политиците от Юга, смята лидерът на партията на Истинските финландци

15:49 | 15.08.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тимо Соини, лидер на партията на Истинските финландци.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Тимо Соини, лидер на партията на Истинските финландци. Снимка: Ройтерс

„Евро или не?“ - това е въпросът публикуван на главната страница на водещото финландско списание Suomen Kuvalehti, пише BBC.

Подзаглавието на материала пък гласи: „Завръщането на Финландия към марката (традиционната финландска валута) не е невъзможно“.

Разбира се Финландия не е първата страна, за която се сещаме, когато стане въпрос за напускане на еврозоната. Не съществува обаче външен натиск върху Хелзинки да напусне валутния съюз, а и няма причина за такъв.

По някои показатели финландските публични финанси изглеждат дори по-силни от тези на Германия. Финландия е малка, но важна страна-донор за спасителните фондове за изпитващите затруднения членки на съюза.

Натискът всъщност е вътрешнополитически, а водачът на евроскептиците в страната се казва Тимо Соини, лидерът на партията Perussuomalaiset (в превод Истинските финландци).

Създадената в средата на 90-те години партия успя да спечели сериозна подкрепа на миналогодишните парламентарни избори. Тя се нареди на трето място с 19% от гласовете, следвайки Социалдемократическата партия с минимална разлика.

Успехът на Истинските финландци се дължи основно на позицията им по въпроса за еврото – „не“ на спасителните програми за страни като Гърция и Испания.

„Не е редно финландските данъкоплатци да плащат за грешките на "едрите риби", банките и политиците от Юга“, коментира Соини.

На въпрос дали би предпочел Финландия да е извън еврозоната той изтъква, че „еврозоната в сегашния си вид не може да функционира“.

Соини вижда три възможни изхода от ситуацията. Някои от южните страни да напуснат, Финландия и други страни като например Холандия да напуснат, или да бъде създадена Федерална Европа, която да издава общи еврооблигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Ето и още примери, защо там започват да се появяват подобни размисли. Та хората си имат правила и защо ли трябва да се напълни с ***, дето ще съсипе всичко. http://***.svobodnoslovo.eu/obshtestvo/47855#comment-2035
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Докато си обсъждаме тук другите официални лица от Финландия почнаха да опровергават г-н Соини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Който държи кредитирането и парите в който се осъществява държи и пазара , производството е зависимо от наличието на пазар за него. Как да не им се получи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
Има едни книжки в които публикува разсекретени доклади на ЦРУ, след като ги разсекретят, де. И там имаше един анализ, че при глобализиран свят жизненият стандарт ще се изравни за 30 години. Предполагам, че точно чрез банковия сектор се мъчат да не го допуснат, а да ползват само позитивите на глобалния пазар. Схемата е: 1-наливане на пари и задлъжняване. 2-изтегляне на парите, вдигане на лихвите и криза. 3-изземване на активи чрез фондове, приватизации и пр. 4-имаме роби и робовладелци.Най - странното за толкова очевиден факт е, че им се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
unicornblade
преди 11 години
Досега винаги съм бил съгласен с теб, но този път не съм. Цената на обезцененото евро ще я платят всички граждани на ЕЗ. Защо да се подкрепят износителите, а да се плаща срещу това по-висока цена на горива, и заедно с това на всички стоки. Това за стоките произведени в Европа не е решение, защото те се изнасят не като ниско бюджетни, а като маркови, за всички страни, които ги внасят. В случая ниското евро по-скоро пречи, отколкото помага.Ниското евро само би подпомогнало онези, които печатат залените хартийки да придобиват евтини реални активи в Европа и това е нещото, което тук се стремят да избегнат. Те не са глупави - всеки може да печата.В случая лошото е че големия лихвен диференциал в различните икономики засилва проблемите и всички знаят какво е решението, но изнудват задлъжнелите, защото и тука играта е същата - да се вземат реални активи срещу хартии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Не ! Петрола се търгува с долари и където и да е по света той е достъпен за тях , като собствена суровина. Европа е много слаба в това отношение , но са инати и поддържат ниско ниво на икономически растеж само и само за да не си обезценят и девалвират еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Янките усилено търсят алтернатива! Петрола няма да им е интересен в скоро време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
stoiloff
преди 11 години
Прав сте! Те не работят за ничие друго благо. освен това на банкерите които им плащат и за които лобират!Само пълна забрана на банките и борсите ще спаси света от гибел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
mitkopom
преди 11 години
Supertrader - първите дето ще издухат когато петрола скочи до небесата са прехвалените от тебе янки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
ЕЗ и Германия , ще си бият главите в стената и ще си скубят косите за това че не си обезценяват еврото драстично , а го боричат с долара. Янките ще издухат цената на петрола в небесата и Европа ще го отнесе като бръмбър сламка. Економиката на Германия няма да се свие тогава , а аправо ще замръзне на място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още