IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниският дълг на Швейцария създава проблеми на инвеститорите

Липсата на достатъчно дългосрочни емисии води до валутни рискове, тъй като трябва да се купуват дългове на чужди държави

12:47 | 31.08.12 г. 2
Ниският дълг на Швейцария създава проблеми на инвеститорите

Ниското равнище на държавния дълг в Швейцария е обект на завист от страна на много от изпадналите във финансова криза съседи на страната, но създава и проблеми за някои инвеститори, мечтаещи федералните власти да не са толкова пестеливи, пише Reuters.

В продължение на шест поредни години правителството на Швейцария отчита бюджетни излишъци, въпреки рецесията по време на финансовата криза, когато се наложи да бъде отпуснат спасителен заем на банката UBS.

Това може и да радва пестеливите граждани, но вгорчава живота на играчите от финансовия сектор, включително на застрахователните дружества, чиито правила за управление на риска изискват уеднаквяване на активите и задълженията, както във валута, така и по срок.

Липсата на достатъчно облигации с дълъг падеж принуждава застрахователите да инвестират в чужбина, което ги излага на валутни рискове и може би допринася за онова, което според редица анализатори е назряващ балон в имотния сектор.

Съотношението между БВП и дълга на Швейцария е около 35%, което е малко в сравнение с 90% средно за съседите от еврозоната. Високорейтинговият швейцарски дълг е любим на инвеститорите, търсещи убежище за парите си.

Макар че ръстът на икономиката се очаква да се забави до около 1,5% през тази година в сравнение с 2,5% през 2011 г., правителството все пак предвижда дефицит от 1,5 млрд. франка за 2012 г. спрямо 2 млрд. франка миналата година.

Ултраниските лихви поради усилията на швейцарската централна банка да ограничи поскъпването на франка означават, че разходите по кредитирането са изключително ниски. Именно тези ниски разходи са една от причините за неочаквания бюджетен излишък през тази година.

Въпреки че държавата търси начини да отвърне на нуждите на инвеститорите, тъй като запасът от държавен дълг е нисък и едва ли ще се увеличи, играчите вече търсят алтернативни инвестиции.

Високата имиграция и евтините ипотеки доведоха до 20% ръст на цените на жилищните имоти от средата на 2008 г. насам. През последните няколко години централната банка неколкократно предупреждава за поскъпването на имотите.

Друг фактор за поскъпването може би се крие в изкупуванията от страна на застрахователните компании, които са едни от водещите играчи на пазара на жилищните наеми в страната и държат много блокове с апартаменти.

Около 60% от жилищата в Швейцария са обитавани под наем, а не от собствениците си. Този дял е по-висок в сравнение с Франция, Италия и Великобритания, посочва Reuters.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Ето нещо с което можем да се похвалим че изпреварваме швийцарците Нашия дълг е само 16.5 % спрямо Б В П Техния е 35 % спрямо Б В П Дянков увеличи дефицита до планирания % в бюджета и харчи яко през четвъртото тримесечие - добавки за пенсионери бонуси за маики с деца строителство на полезни обекти бонуси за добри държавни служители Като нищо мажеш да докараш ръста на Б В П за 1012 над 2 % Това е само мнение Деиствай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Andy`Z
преди 11 години
Много ме радват швейцарците (не случайно Федерер е швейцарец /не че нещо общо с темата/), в опит да намалят стойността на валутата си те купуват други валути, злато и активи. Иронията е, че по този начин валутата им става още по - скъпа, защото е обезпечена с купища други активи зад гърба си. Богатите стават още по - богати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още