IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария няма да охлажда пазара на имоти. Засега

Централната банка засега се въздържа от мерки, с които да се спре поскъпването на имотите, тъй като има сигнали за охлаждане на настроенията

10:33 | 28.08.12 г.
<p>
	Изглед към Женевското езеро. Снимка: Ройтерс</p>

Изглед към Женевското езеро. Снимка: Ройтерс

Поне до 2013 г. Швейцарската централна банка (SNB) няма намерение да въвежда нови правила, които да задължат банките да трупат капиталови буфери. Причина за това е виждането, че нагорещеният пазар на имоти в страната може би започва да се охлажда, пише Financial Times.

През юли Швейцария излезе с нови разпоредби, позволяващи на централната банка да изисква от правителството да накара банките да увеличат основния си капитал от първи ред с до 2,5% от рисково претеглените активи, за да смекчат рисковете за финансовата стабилност на страната.

На фона на близките до нулево равнище лихви и опитите на SNB да предотврати по-нататъшно поскъпване на швейцарския франк търсенето на ипотеки в Швейцария се засили, което доведе до скок на цените и накара някои експерти да предположат, че банката може да изиска намесата на правителството.

Председателят на финансовата институция Томас Йордан обаче заяви, че макар че продължават да следят внимателно пазара на имоти и ипотеки в страната, подобен ход не предстои в обозримо бъдеще, тъй като са налице "признаци за евентуално забавяне" на някои сегменти от пазара на жилищни имоти.

През второто тримесечие индексът на имотите в Швейцария на UBS отбеляза понижение за първи път от края на 2008 г. насам.

Като причини за решението си от SNB посочиха и въвеждането през юни на по-строги капиталови изисквания за ипотеките, както и преразглеждането на правилата за саморегулация при ипотечното кредитиране.

В същото време от банката допълниха, че продължават да са налице признаци за надценяване в някои региони и сегменти на жилищния пазар и подчертаха, че решението да не се обърнат към държавата с молба за действие "не бива да се интерпретира като сигнал, че всичко е наред".

"Лихвите все още са изключително ниски и има признаци за високорисков апетит към ипотечното кредитиране. В резултат на това рискът от по-нататъшно натрупване на дисбаланси и свързаните с тях рискове за финансовата стабилност остава висок", посочва банката в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още