IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля нови мерки за намаляване на младежката безработица

От 2009 г. досега безработицата сред младите хора до 24 години е скочила с 50%, сочи доклад на ЕК

14:57 | 10.09.12 г.
ЕС обмисля нови мерки за намаляване на младежката безработица

Европейската комисия (ЕК) призовава държавите-членки да разширят мерките за социалното и икономическо приобщаване на младите хора, с цел да бъде ограничена безработицата сред младежите до 24-годишна възраст.

Това е записано в оповестения доклад за младежта в Европейския съюз (ЕС), който се подготвя на всеки три години, предаде БТА.

След кризата през 2008 г. безработицата сред младите хора на възраст между 15 и 24 години в ЕС е скочила с 50 на сто, сочи анализът, обхващащ периода от 2009 до 2011 г. Ако през февруари 2008 г. нивото на тази безработица е била 15 процента средно за държавите от ЕС, то през юли тази година вече достига 22,5 на сто.

Според последните данни на Евростат от миналата седмица най-голяма е младежката безработица в Гърция (53,8 процента) и Испания (52,9 процента). Общо в рамките на ЕС без работа за повече от година са били над 30 % от младите хора.

"Силно съм обезпокоена от последиците от кризата върху младите хора, тъй като прекалено много от тях са застрашени от социално изключване и бедност“,заяви Андрула Василиу, еврокомисар по образованието, културата, езиковото многообразие и младежта. В тази връзка ЕК ще прилага нови програми в областта на образованието, обучението и младежта, които да увеличат шансовете на младите хора за намиране на работа.

В доклада са посочени плюсовете от досега прилаганите мерки, заложени в приетата през 2010 г. стратегия за младежта в ЕС, чието изпълнение ще приключи през 2018 г.

С "Пакета за заетостта", приет от Еврокомисията през април тази година, се препоръчва на страните членки да концентрират усилията си върху създаването на работни места и заетост, а не само върху мерките за бюджетна дисциплина.

За да улесни мобилността на работната сила, ЕК възнамерява да развие своя трудов портал EURES, който позволява на лицата, търсещи работа, да открият вакантни работни места в чужбина.

Преди края на годината Еврокомисията ще предложи на Съвета на министрите да се въведат "гаранциите за младежта", чрез които правителствата да гарантират, че всички млади хора могат да започнат да работят, да следват или да се обучават в срок от четири месеца от напускането на средните училища.

Планират се  и консултации с работодатели и синдикати, като целта е да се повиши качеството на стажовете за младите хора

ЕК ще продължи да насърчава държавите членки да използват по-добре Европейския социален фонд, насочен за създаването на работни места, като ще разшири групите за действие. В момента чрез този фонд ЕК подпомага безработните в Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Португалия, Словакия и Испания, където процентите на безработица сред младите хора са най-високи.

В тригодишния доклад се припомня, че младите хора могат да се възползват и от програмите, финансирани от структурните фондове на ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още