IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартират непопулярни мерки срещу младежката безработица

Държавата ще агитира младите хора да се регистрират в бюрата по труда, въпреки че това ще повиши нивото на безработица в страната

08:16 | 14.02.12 г. 11
Стартират непопулярни мерки срещу младежката безработица

От Агенцията по заетостта отчетоха бум на младежката безработица. Стряскащата статистика сочи, че всеки четвърти младеж в страната е без работа. По данни на държавната агенция към момента без работа са близо 68 хиляди души на възраст до 29 години, като 10% от тях са висшисти.

Като мярка за ограничаване на безработицата сред младите социалното министерство предвижда от март да започне масирана агитация сред завършилите средно или висше образование, които не могат да намерят работа веднага, да се регистрират в бюрата по труда.

Масова практика е младите хора да не се регистрират, което ги лишава от възможността да ползват държавните програми за квалификация и заетост, поясниха експерти.

От министерството отново повториха, че през тази година за дипломираните младежи ще продължи прилагането на програмата "Старт на кариерата". До края на 2012 година е предвидено осигуряване на заетост за 1 720 младежи, от които 600 ще бъдат новонаети. 

След подбор по предварително определени критерии и след провеждане на интервю от работодателите регистрираните младежи се назначават на трудови договори за срок от девет месеца.

Работодателите, наели безработните лица по програмата, получават от държавата не само средствата за изплащане на заплатите, но също и за дължимите вноски за фондовете на ДОО, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, фонд „Безработица” и Националната здравноосигурителна каса. Покриват се и разходите за платен годишен отпуск на заетите безработни.

От министерството признават, че със задължителната регистрация на младите хора правителството поема политически риск, защото неизбежно ще се вдигне регистрираната безработица, но това е цената за стопяването на безработицата сред младежите.

Засега България не е сред страните с най-голяма младежка безработица и затова Еврокомисията не ни е поставила под специално наблюдение.

Налице е обаче бум на младежката безработица в целия Евросъюз, затова и специални екипи ще следят ситуацията в най-засегнатите държави.

Под строгото наблюдение на комисията попадат осем от страните-членки на ЕС. Сред тях е Испания, която държи рекорда за най-висока младежка безработица. Там всеки втори младеж е без препитание. Същата е ситуацията и в Гърция. В Словакия, Литва и Латвия без работа е всеки трети младеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Думата ми беше за мечешката услуга, която такова действие "на калпак" ще окаже на страната и икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
-продължавам си поста -В момента, новите абитуриенти и завършващите ВУЗ, далеч не предлагат дори близко качество на подготовка с това, което беше преди 20-25 години. Мързел, незаинтересованост, слаба специална и обща култура не са изключение, а правило. Което някак не стимулира да го наемеш такъв юнак.От друга страна, останал свободен, такъв човек /който, иначе, може и да е талантлив/ има повече шансове да промени поведението и възгледите си, докато още е свободен и способен да възприеме промяната като нещо добро, и да се насочи не само за бачкатор, ами и за предприемач /в различни сфери/. А това, определено, е по-трънливият, но, по-благодатен път, като осигурява и по-сигурно бъдеще.- Да не ограбваме младите, като допълнително ги улесняваме да я карат мързеливата. Това погубва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Глупости. И ще ти обясня защо:Ако аз наемам някого, го правя, за да свърши определена работа с нужната производителност, качество и при минимални разходи /за мен, като работодател/ за обучение, за /производствен/ брак и т.н.Така...Ако просто забраниш - т.е., иска ти се - означава, да насилиш хиляди работодатели да приемат само по възрастов или друг показател. А това е ДИСКРИМИНАЦИЯ.Освен това, така ще нанесеш сериозен ущърб на фирми и производства, които в момента имат /опитни, сработени с колектива/ кадри, натискайки ги да вземат някой само, защото бил млад...без други равни условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 12 години
ПРОСТО Е!НО САМО ЗА НЕКОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ.- ДОСТАТЪЧЕН Е ЗАКОН С ТРИ ЧЛЕНА...ЧЛ.1. ЗАБРАНЯВА СЕ ЗАЕМАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО ОТ ПЕНСИОНЕР, АКО ЗА НЕГО КАНДИДАТСТВА НЕПЕНСИОНИРАН ГРАЖДАНИН.ЧЛ.2. РАБОТОДАТЕЛ НЕ ОБЯВИЛ В АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА РАБОТНА МЯСТО ЗАЕТО ОТ ПЕНСИОНЕР, ПОДЛЕЖИ НА ГЛОБА ОТ 1 000 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ЗА ВСЯКО НЕОБЯВЕНО РАБОТНО МЯСТО И ЗА ВСЕКИ ЗАПОЧНАТ МЕСЕЦ.ЧЛ.3. ЗА НЕОБЯВЯВАНЕ НА ТРИ И ПОВЕЧЕ РАБОТНИ МЕСТА ЗАЕТИ ОТ ПЕНСИОНЕРИ, РАБОТОДАТЕЛЯ ПОДЛЕЖИ НА 1г. ЗАТВОР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Стартират непопулярни мерки срещу младежката безработица==================================================================Пирамид малко е позаплел нещата, ама само той е уловил идиотизма на заглавието. Какво и е непопулярното на ДОБРОВОЛНАТА регистрация? Непопулярни мерки биха били например хайки на жандармерията и полицията по заведения, улици и домове, излавянето на укриващи се безработни, въдворяване в трудови лагери, бой с тояги и т.н.Вероятно са искали да натъртят на това, че държавата си вкарва автогол с потвърждаването на реалната безработица. Да не се безпокоят - едва ли толкова някой ще се засили към безумните и безполезни формалности на бюрата по труда, в които сал едни места за шивачки и охранители се обявяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Напротив, много културно съм му отговорил даже, защото това което е написал той е една мантра която политическата опозиция също използва най-безочливо....без да посочат, че между тях може да има такива които имат доход от..... мама и тате го издържат..или по някакъв престъпен начин се сдобива с пари...или работи на черно и не плаща нищо на държавата...и т.н.... Вервай ми, такива има мнооого в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
hanabishi
преди 12 години
Не подхождайте така грубо към човека! Просто можеше да му кажете, че нивото на реалната безработица е една важна статистика за състоянието на държавата. А за да има вярна статистика е необходимо да има пълни данни. Вече всички решения за развитието на даден бизнес или в случая - държава се вземат въз основа на статистически данни. Докато статистиката се изкривява и наглася няма как да се знае със сигурност кое е вярното решение на даден проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 12 години
"***" тъпня е написаното от теб...ако си безработен и не си регистриран, официално означава, че ти си безработен който няма нужда да работи защото..ето няколко варианта .. мама и тате го издържат..или по някакъв престъпен начин се сдобива с пари...или работи на черно и не плаща нищо на държавата...и т.н....много ти е бедно въображението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
И каква им е файдата да афишират това? Може би този "политически риск" е скрит политически плюс? Пак "на голи цици лисици", да покажем как нашта държава се "грижи" за слабите. Пълна заблуда, за която всички да плащат, "колективно" и без резултат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Бюрата по труда и регистрацията в тях няма почти никакъв смисъл в момента.Дори обезщетенията за безработица са толкова ниски, че са безсмислени .Другата глупост е измерване на безработицата с тези регистрации - пълна глупост.Фактите - едва 42-43% от населението работи. Това е правилния индикатор.Тези 40 и малко процента хора реално издържат всички останали. Да не говорим, че най-вероятно и поливната от работещите реално клатят крака.Та благосъстоянието на държавата е съвсем ясно да се види че няма как да е добро с 1/5 ефективно работещи.Единствения правилен път на развитие е образование/обучение и много труд. Всичко друго е самозалъгване. Просто с далавери(обичайното занимание) само едни трохи се крадат и си сменят собственика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още