IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качествената работната сила става приоритет на държавата

Агенцията по заетостта ще разчита на еврофинасиране за стопяване на безработицата

16:49 | 10.02.12 г. 2
Качествената работната сила става приоритет на държавата

Докато през 2011 г. политиката на Агенцията по заетостта беше насочена към ограничаване на безработицата, то през 2012 г. тя ще се ориентира към повишаване на заетостта чрез осигуряване на повече качествена работна сила и активно включване на неравнопоставените групи на пазара на труда.

Това заяви пред БТА новият изпълнителен директор на агенцията Камелия Лозанова.

През 2012 г. ще продължат да се прилагат най-масовите програми за обучение и заетост, обясни още Лозанова. За изпълнението им в Националния план за действие по заетостта са осигурени 73 млн. лв. от държавния бюджет за тази година. С тях ще се осигури заетост на над 27 хиляди безработни, от които над 20 хиляди ще бъдат нововключените.

В национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" се въвежда изискване не по-малко от 70 процента от включените безработни да не са участвали по програмата през тази и предходната година. По този начин ще се ограничи зачестилата практика едни и същи лица да се включват в програмата, поясни Камелия Лозанова. 

Наетите по програмата "Помощ за пенсиониране" ще могат да работят до две години, а не само една, както е сегашната практика. Предвидено е осигуряване на нова заетост за 200 души.

За дипломираните младежи ще продължи прилагането на програмата "Старт на кариерата" за стажуване в публичната администрация. Предвидено е осигуряване на заетост на 1 720 младежи, от които 600 ще бъдат новонаети. 

До края на годината се очаква програмата "Асистенти на хора с увреждания" да осигури заетост на 3 хиляди безработни.

През 2012 г. програмата ще поема разходите за социални осигуровки и заплати на работодатели, наели младежи. Ще се субсидират и социалните осигуровки на наетите безработни на  т.нар. "зелени работни места". 

През 2012 г. са одобрени за финансиране общо 168 регионални програми (при 153 за 2011 г.), които трябва да осигурят заетост по региони на близо 2 хиляди безработни, заети в поддържането на пътищата, опазването на обществения ред и общинската собственост, а също и при екологични дейности или сферата на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
il_11
преди 12 години
Интересно - правителството произвежда НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ ( двойкаджии ) ученици да придобият знания умения ( набор от КАЧЕСТВА ) , а пък" Качествената работната сила става приоритет на държавата "я да се вгледам в под заглавието ....А-А-А-А КАКВА БИЛА РАБОТАТААгенцията по заетостта ще разчита на еврофинасиране за....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
george_tn
преди 12 години
Качествеността на "работната сила" зависи само от ползвателите и. Безработицата не е поради липсата на качество в работната сила, а поради липса на нужда от нея. Особено стряскащо в БГ е нивото на безработица при тазаи демография. Говори за тотална липса на икономика.Всички тези програми са поредните циреи по държавата. Те не са решение и са само за замазване на проблемите.Само да допълня че официалната безработица е в пъти по ниска от реалната.А ако сложим и числото на работещите на принципа "за някой лев повече" положението е отчайващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още