IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата не предлага големи възможности за заетост на уволнените от „Арсенал“

Безработните могат да търсят работа в текстилната промишленост и производството на електрообрудване за автомобилите

12:14 | 08.02.12 г. 1
Държавата не предлага големи възможности за заетост на уволнените от „Арсенал“

След съобщението за планираните съкращения в оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък, оповестено от ръководството през миналата седмица, стана ясно, че уволненията ще засегнат основно квалифицирани работници, машинни оператори и монтажници, съобщиха за Investor.bg от Агенцията по заетостта.

Ръководството обяви, че заради силното намаляване на поръчките се налага от завода да бъдат съкратени 950 души.

Тъй като заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова обяви, че държавата ще съдейства на освободените служители в търсенето на нова работа, Investor.bg се опита да научи каква част от специалистите ще намерят адекватна на квалификацията им работа и при какви условия.

От агенцията съобщиха, че местното бюро по труда в Казанлък ще информира новорегистрираните служители от оръжейния завод за свободни работни позиции, а други ще бъдат включени в обучителни и други вид програми за заетост.

В „Арсенал” работят общо 6600 души. От другата седмица ще започнат съкращенията на 627 служители, които са на срочни договори, а от 1 март ще бъдат съкратени още 230 души, които са на постоянни трудови договори. Ще бъдат освободени и 94 работещи пенсионери.

Създадена е и организация за своевременна регистрация на освобождаваните от фирмата работници и служители, които се очаква да бъдат освободени идния понеделник, поясниха още от агенцията по заетостта. Оттам обещават на всички регистрирани в бюрото по труда в Казанлък да получат информация и за възможностите по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, насочени основно към квалификация и обучение.

Към днешна дата в териториалното бюро има обявени 30 свободни работни места от текстилната компания „България-К”, предвидени за квалифицирани работници. Фирмата е с предмет на дейност производството на шивашки материали и консумативи.

Друга фирма от Казанлък, свързана с производство на електрически комплекти за автомобили, е обявила 14 свободни работни места за специалисти по сглобяване на детайли.

Агенцията съобщава още, че са проведени предварителни разговори с друг ключов работодател за региона в областта на текстилното производство (не се уточнява фирмата), който би могъл да обяви около 50 свободни работни места.

Държавата ще предложи на освободените служители да се включат и в програмите, даващи възможност на работодатели да наемат безработни младежи до 29-годишна възраст или на служители над 50-годишна възраст, като заплатите на тези служители се поемат от държавата за няколко месеца.

Национална програма „Помощ за пенсиониране” ще се предложи на лицата, които отговарят на критериите за включване. По данни на дружеството ще бъдат освободени 94 работещи пенсионери.

На една част от освободените ще се предложат и обучителни програми за преквалификация от самата община Казанлък, като финансирането е от оперативна програма "Човешки ресурси". Възможности се дават и по Националната програма „Нова възможност за заетост”.

От държавната агенция уверяват, че до месец след регистрацията на отстранетите от "Арсенал" ще се изготви индивидуален план за действие за всеки уволнен, така че да му бъдат предложени най-подходящите услуги по заетост, съобразени с  образованието, квалификацията и професионалния опит на лицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
"Държавата не предлага големи възможности за заетост на уволнените от Арсенал " - Странно е схващането, че държавата трябва да търси и подсигурява работа. По-скоро функциите на държавата би трябвало да се концентрират върху подсигуряването на среда за бизнеса, който от своя страна да създава работните места. Проблемът е, че /и diado знае/ няма конкурентноспособни наука, образование, кадри, технологии, ноу-хау, за да има работни меса. Няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още