IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът планира още съкращения до края на годината

Търговията, строителството и услугите ще трябва да се лишат от още персонал, прогнозират работодатели

08:04 | 07.02.12 г. 16
Бизнесът планира още съкращения до края на годината

До края на тази година работодателите в България ще продължават да освобождават служители, притиснати от покачването в цените на суровините, свитото потребление и лошите прогнози за икономически растеж.

Секторите, в които се очакват най-много съкращения ще бъдат търговията, строителството и услугите. Това каза за Investor.bg заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него е трудно да се прогнозира броят на бъдещите съкращения, но във всички случаи безработицата в страната ще се покачва до края на 2012 година и ще продължава да бъде най-същественият проблем за българите.

Всички фирми, които работят за вътрешния пазар са подложени на натиск и ще изпитват затруднения, категорични са работодателите. Причините за това са очакванията за поскъпване на суровините, както и продължаващото свиване на потреблението. Тази неблагоприятна икономическа среда ще спъва бизнеса в следващите месеци и той ще работи в режим на оптимизация, каза още Камен Колев.

Според него само компаниите, които са ориентирани към износ могат да разчитат на добри очаквания в дългосрочен план. Колев разкри, че металургията е отрасъл, в който има известна динамика и се развива добре. Причините се крият в това, че металургията е експортен сектор, а и конюнктурата на цените е добра. Евентуални пречки пред бранша могат да се появят, ако се повишат цените на природния газ или други суровини.

Ще продължи обаче тенденцията на освобождаване на персонал и извършването на повече работа от по-малко хора. В частния сектор този процес е започнал, същото обаче се очаква и в държавния, смята експертът.

В момента набира скорост административната реформа, която предвижда съкращения на държавни служители. От началото на февруари МВР обяви, че съкращава нови 3000 служители, след като миналата година бяха освободени още толкова.

Преди броени дни беше съобщено, че над 900 работници ще бъдат освободени от завод "Арсенал" в Казанлък от началото на март. В това число влизат около 600 души на временни и 234 на постоянни трудови договори, също така 94 души, навършили пенсионна възраст ще напуснат предприятието.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова увери, че ще се търсят варианти за осигуряване на заетост на тези хора чрез всички възможности, които предлагат бюрата по труда и програмите за заетост на социалното министерство. На този етап от ведомството не отговориха на запитването на Investor.bg каква реализация ще се намери за стотиците освободени от военния завод по линия на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Не са виновни ПЧИ, а взетите инвестиционни решения. Някой гледаше ли дългосрочната възвръщаемост от инвестициите, специфичните особености на региона, демографската структура, потребителските навици, дългосрочните изгледи за повишаване на доходите на населението и т.нат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Едно от решенията е ограничаване на износа на печалбите. Или чрез по-високи данъци, или чрез задължения за определен процент ре-инвестиране. Ние сме единствената държава, където няма такова ограничение и така наречените инвеститори идват, правят си каквото искат, взимат си парите и си заминават. Фокуса на по-долу коментиращите наши познати е пак върху държавата. А никой не гледа какъв ни е бизнеса. Щото както пише в статията "бизнеса" или дайте да въртим някакви шмекерии на дребно да завъртим някой лев. Няма производство. Там е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Извода е, че т.н. "преки чужденстранни инвестиции" в дългосрочен план водят до безработица. Въпроса е- какво може да направи: да се ограничат ли чуждестранните инвестиции, или пък да се създаде някакъв вид "буфер" или и аз не знам как да го нарека (не съм икономист), който да сработва в момента на спукване на балона и да поддържа системата, докато тя се нормализира. Може би част от чуждестранните инвестицици, някакъв процент, трябва да отиват в държата, в нещо като "кризисен фонд". Т.е. отделяйки част от чуждите инвестиции в такъв фонд, хем няма да има рязък бум, възход на икономиката, хем обаче няма да има и рязък спад. Рязките крахове и спадобе идват, защото преди тях е имало рязки възходи! Т.е. ако нещата са балансирани, т.е. се осигури едно "по-спокойно" развитие и разтеж, няма да има сривове...така си мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
ей народа на плюсове и минуси се радва :Dзначи всичко ни е наред :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 12 години
А защо трябва да слагате плюсове на това - "Лошо, лошо, лошо..."? Може наистина да е лошо, но с какво помага подобно пенсионерско вайкане?Хайде сега ми слагайте минуси. Искам да подобря рекорда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Преки чуждестранни инвестиции > недвижими имоти > намаление на безработицата > кредити > повишени текущи доходи > ръст в стойността на недвижимите имоти > самоподдържащ се цикъл (заплати, кредити, недвижими имоти) > спукване на балона > спад в стойността на имотите > спад в кредитирането > дългосрочен спад в ДОХОДИТЕ > намалено потребление > БЕЗРАБОТИЦА.....> БЕЗРАБОТИЦА...> БЕЗРАБОТИЦА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Между другото открих един бъг в сайта, дано да чете някой ***. *** пиши ми на лични за да споделя какво съм забелязал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Хаха веднага ти цъкнаха минуса;)), чеки аз ще сложа +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
о това е нищо - на мен редовно ви цъкат яко минуси и ми спорат въпреки че се опитвам да им обесня кой и как разсипва България но българинът *** - не ще да чуе!!! *** НАРОД = СЛАБА ДЪРЖАВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Да интересен е човека който слага минуси, имам чуството, че му плащат на бройка. Сигурен съм, че за всеки подобен сайт има зачислен поне 1 такъв и съм сигурен, че му се плаща от нашите данъци, префасонирани в някакъв хонорар от типа "връзки с обществеността"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още