IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляване на безработните с 35% до 2015 г. предвижда програма за реформи

Държавата си поставя за цел и падане на младежката безработица до 7 процента

16:13 | 28.03.11 г.
Намаляване на безработните с 35% до 2015 г. предвижда програма за реформи

Намаляване на безработните с 35% до 2015 г. е една от основните цели, записани в Националната програма за реформи на правителството. Това каза Красимир Попов, заместник-министър на труда и социалната политика, на дискусия в Министерски съвет по работен вариант на програмата в изпълнение на стратегията "Европа 2020".

Държавата си поставя за цел и падане на младежката безработица до 7% и ниво на заетост от 53% сред хората на възраст от 55 до 64 години през 2020 г.

Безработицата сред младежите е един от най-тежките проблеми на българския пазар на труда. По данни на Агенцията по заетостта безработните младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда през 2010 г., са 63 500 и се увеличават спрямо 2009 г. с близо 12 200 души. Те са една от най-неравнопоставените групи, тъй като повечето работодатели предпочитат да освободят първо служителите без опит и трудов стаж.

Заместник-министърът на труда обясни, че ще се предприемат мерки за повишаване на доходите на най-уязвимите групи хора.

„В нашата страна има проблем с детската бедност. Това е една от най-застрашените групи. Другата застрашена група са хората в пенсионна възраст. Ако ние подкрепим техните доходи, съответно ще има извеждане на хората в рискова бедност от този риск. Друга група са безработните хора. Почти около 10% от членовете в домакинствата са икономически неактивни или има поне един член, който е икономически неактивен“, заяви Попов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още