IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросредствата за заетост няма да стопят безработицата у нас

Държавата разчита на европейски програми за разкриването на нови работни места, но според бизнеса това няма да обърне тенденцията на покачване на безработицата

08:01 | 08.02.12 г. 1
Евросредствата за заетост няма да стопят безработицата у нас

Безработицата в страната ще продължава да расте до края на тази година и това ще е най-големият проблем за българите. За това са категорични работодателите в частния сектор, икономическите анализатори, а същото показват и данните на държавната Агенция по заетостта.

Разнопосочни данни на статистиката

Въпреки че данните за нивото на безработицата на различни източници се разминават, изводът е общ – нов ръст на безработните до края на годината.

Преди дни Агенцията по заетостта обяви, че средната безработица за 2011 г. е била 10,1%, като нивото й се движи от 11% през месеците януари и февруари до 9,4% през септември и достига 10,4% през декември 2011 г.

Данните на Евростат пък показват, че през есента на 2011 г. безработицата в България е продължила плавно да се покачва, като през декември е стигнала 11,2% от икономически активното население.

Според предварителни данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2011 г. безработните лица в страната са били 381 хил., а коефициентът на безработица - 11,4%.

Икономистите от Центъра за икономическо развитие прогнозират, че през 2012 година безработицата ще бъде 10,5 на сто, като през зимните месеци се очаква да достигне 11%.

В същото време работодателските организации у нас правят друго изчисление - че реално безработицата в страната е 18%, като се прибавят седемте процента на така наречените обезкуражени, които са останали без работа, но не търсят такава, и тези, които не са се регистрирали в бюрата по труда.

Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
"В същото време работодателските организации у нас правят друго изчисление - че реално безработицата в страната е 18%, като се прибавят седемте процента на така наречените обезкуражени, които са останали без работа, но не търсят такава, и тези, които не са се регистрирали в бюрата по труда."Нека да се добавят и "управителите" в хилядите съществуващи, но реално неработещи фирми. И аз и жена ми сме в това число.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още