IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросредствата за заетост няма да стопят безработицата у нас

Държавата разчита на европейски програми за разкриването на нови работни места, но според бизнеса това няма да обърне тенденцията на покачване на безработицата

08:01 | 08.02.12 г. 1
Евросредствата за заетост няма да стопят безработицата у нас

Трябват ни постоянни работни места

Според доклада на ЦИР обратният процес на спад на безработицата ще започне от средата на 2013 г. Във всички случаи обаче, за да се случи тази тенденция ни трябват постоянни работни места, смятат експерти от Българската стопанска камара. От камарата отбелязват, че все повече държавата набляга на европейските програми за заетост и разчита на еврофондовете за разкриването на работни места. Мнението на бизнеса обаче е, че само еврофондовете не са достатъчни, за да се осигурят постоянни и качествени работни места.

По данни на бизнес организацията по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта реализират проекти, които осигуряват временни работни места и то за нискоквалифициран труд. Тези проекти по никакъв начин няма да укрепят пазара на труда в посока на умения, необходими за устойчивото и конкурентоспособно развитие на икономиката, смятат от БСК. Истината е, че по европроекти се финансират предимно обучения за шофьори, административен персонал или за придобиване на персонални езикови умения.

Работодателите отчитат, че се влошава качеството на съществуващите и новооткритите работни места, тъй като над 60% от заетите са в сектори с ниска добавена стойност и ниско равнище на възнагражденията. Това са сферите на охранителна дейност, търговия, услуги, ресторантьорство, както и селско стопанство, обществен сектор и държавно управление.

От бизнес организацията констатират и че по програмите на Агенцията по заетостта за временна и нискоквалифицирана заетост се разкриват работни места с ниско качество. Половината от постъпващите на работа през изминалите пет години са без квалификация. Тази практика облекчава частично текущото положение на пазара на труда, но създава рискове и проблеми в стратегически план, смятат експертите. Според тях разкриването на нови, качествени и устойчиви работни места е свързано с инвестиции в икономически дейности за преработка на български суровини, материали и продукти, заместващи внос или генериращи експортен ресурс.

От камарата уточняват, че очакванията им за икономически растеж до края на годината са между нула и един процент, което обаче няма да създаде нови постоянни работни места, така че негативната тенденция на ръст в безработицата да се обърне.

Според Националния план за заетост до три години безработицата трябва да спадне с 35%, но засега статистиката сочи ръст на безработицата, прогнозите - също. А перспективата за понижаване остава далечна и бизнесът не се ангажира с прогноза кога и с колко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
"В същото време работодателските организации у нас правят друго изчисление - че реално безработицата в страната е 18%, като се прибавят седемте процента на така наречените обезкуражени, които са останали без работа, но не търсят такава, и тези, които не са се регистрирали в бюрата по труда."Нека да се добавят и "управителите" в хилядите съществуващи, но реално неработещи фирми. И аз и жена ми сме в това число.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още