IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата съживи движението за независимост на Каталуния

Според проучване на общественото мнение за първи път през тази година болшинството от каталунците искат да скъсат с Мадрид

12:31 | 12.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуния в Барселона по време на националния празник на страната &ndash; 11 септември, 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуния в Барселона по време на националния празник на страната – 11 септември, 2012 г. Снимка: Ройтерс

На Каталуния вече й е тясно в Испания. Ето защо регионът трябва да разгледа възможността за обявяване на независимост, коментира бившият председател на каталунското регионално правителство Жорди Пуйол, цитиран от Financial Times.

„Аз не съм променил вижданията си. Просто страната се е променила“, казва Жорди Пуйол, президент на каталунското правителство от 1980 г. до 2003 г., който традиционно се противопоставя на сепаратизма. „Вече ни е тясно в Испания“, коментира той.

„Не ми останаха аргументи срещу независимостта и за това е виновна Испания. Мадрид прави страната ни нефункционална и ние не можем да търпим тази ситуация повече“.

Изказването на Пуйол отразява промяната в дебата за бъдещето на региона. Промяна, която се задълбочава след началото на фискалната криза, разтърсила Испания до основи.

Според проучване на общественото мнение за първи път през тази година болшинството от каталунците искат независимост. Неслучайно националният ден на страната – Diada, който се отбелязва на 11 септември, премина под мотото „Каталуния: Нова страна в Европа“.

Ключовият ден обаче е след седмица, когато Артур Мас, президентът на Каталуния, ще се срещне с испанския премиер Мариано Рахой.

Мас, който е умерен националист от партията на  Пуйол - Convergencia i Unio - ще поиска от Мадрид гаранции за фискална автономия – правото на регионалното правителство да събира свои собствени данъци, каквото имат баските. Това е и предизборното обещание, с което той беше избран.

Почти никой не вярва, че дясноцентриската Народна партия на Рахой има идеологическата нагласа и възможността да се съгласи на подобно искане.

Според повечето анализатори отказът би довел до предсрочни избори в Каталуния, вероятно през пролетта, които на практика ще се превърнат в референдум за независимостта на региона.

Евентуални избори в Каталуния биха последвали извънредните избори в Страната на баските през октомври, на които сепаратистката коалиция Bildu се надява да получи повече гласове от традиционната Баска националистическа партия (PNV).

„Изглежда разбирането за мястото ни в Испания се е променило“, коментира Пуйол. Той изтъква две основни причини - фискалната система, при която Каталуния - сравнително богата икономика с размерите на Португалия - всяка година прехвърля 9% от брутния си вътрешен продукт (БВП) на Мадрид и решението на испанския конституционен съд от 2010 г. да отмени реформи, одобрни от каталунския и испанския парламенти, които значително разширяват местната автономия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Днес в Испания, утре дай боже тук! Каталуния смята, че задлъжнялостта й се дължи на ограничената й фискална автономия! Тук положението е още по-зле, централизацията на страната по-свирепа дори от времето преди 89 г., а от 23 г. централното правителство на оная държава, знае само "Дай" - без да е върнало и един лев обратно в североизтока и във Варна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още