IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa и синдикатът склониха на арбитраж

Очаква се преговорите да се проточат поне шест седмици

22:08 | 12.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Жеравът&quot; отново е в полет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Жеравът" отново е в полет. Снимка: Ройтерс

Пътниците на най-голямата германска авиокомпания Lufthansa може да са спокойни за полетите си през следващите седмици. Компанията и синдикатът на кабинните служители Ufoподписаха арбитражно споразумение, заяви говорителят на Lufthansa в сряда във Франкфурт. Страните все още не са договорили окончателно арбитъра. Това вероятно ще се случи до края на седмицата, най-вероятно до петък. Очаква се преговорите да се проточат поне шест седмици.

Още преди дни синдикатът сигнализира, че стачка няма да има поне до средата на октомври. Lufthansa и Unabhängige Flugbegleiter Gewerkschaft (UFO) спорят наред с други неща и за обезщетенията, за които ще става дума и при посредничеството.

Спорните точки са освен това бързото нарастване на новите служители в по-високи степени на заплащане, както и по-голямото удължаване на времето при възхода на дългогодишни служители до едно по-добро заплащане за тях. Тези въпроси ще бъдат обсъдени в преговорите паралелно с арбитража.

Още през миналата седмица Lufthansa направи компромис към профсъюза и обяви, че се отказва от назначаването на служители с временни договори. Авиокомпанията предлага и увеличение на заплатите от 3,5%, но синдикатът настоява за увеличаване от пет процента с 15-месечен срок назад. Lufthansa се противопоставя и на предоставянето на гаранции, че няма да наема чуждестранен персонал, за да свие разходите си и да изпълни плана си за подобряване на годишните печалби с 1,5 млрд. евро до 2014 г.

За да окаже натиск над Lufthansa, UFO организира през изминалата седмица три големи стачки на няколко летища. Стотици полети бяха отменени, имаше многобройни закъснения. Синдикатът обяви протеста, след като 13-месечните преговори за по-високи възнаграждения и гаранции по условията за труд не доведоха до споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Браво на работниците. Не ви ли е интересно защо синдикати в България има само в компаниите с държавно участие? А защо работниците в никоя фирма в България не са поискали по-добри условия на труд и увеличение на заплатите? Защото тук всички взимат много високи заплати и условията са страхотни ли? От както започна кризата масово се съкращават служители в разрез на правата им и се намалят заплати, а инфлацията не е спирала да се покачва. Та като даваме да се гаврят с нас така ще е. Браво на хората, че си отстояват правата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още