IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити в Испания достигнаха нов рекорд

Испанската централна банка обяви, че 9,9% от кредитите, отпуснати от испанските банки, не се обслужват

16:25 | 18.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът на Испания Сорая Саенз де Сантамария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенз де Сантамария. Снимка: Ройтерс

През юли лошите кредити в испанския банков сектор достигнаха 169,3 млрд. евро, разкриват данни на централната банка в Мадрид, съобщава BBC.

Испанската централна банка обяви, че 9,9% от кредитите, отпуснати от испанските банки, не се обслужват. Данните разкриват половин процентен пункт ръст спрямо юни.

Това е най-високото ниво на лоши кредити, откакто централната банка започна да събира подобна статистическа информация през 1962 г.

Испания обмисля условията за получаването на подкрепа от Европейската централна банка (ЕЦБ), коментира вицепремиерът на страната.

Сорая Саенз де Сантамария изтъкна в телевизионно интервю, че спасителният пакет може да е опция за Испания, „ако цената за кредитирането ни се понижи, така че да плащаме по-малко. Трябва обаче да успеем да постигнем това чрез реформи и без повече бюджетни икономии.“

Люк Коен, член на управителния съвет на централната банка заяви в понеделник,, че Испания трябва „да приеме всички условия“, преди ЕЦБ да започне да изкупува нейни облигации.

„Ако страната не направи това, не мисля, че ще отнеме дълго преди доходността по испанските облигации отново да започне да расте“, допълва той.

Опасенията, че Испания няма своевременно да поиска от ЕЦБ да се намеси на облигационния й пазар, повишиха доходността по 10-годишните испански облигации над 6%. По-късно днес обаче лихвите отново се понижиха.

Днес Испания успя да продаде 12 и 18 месечни ДЦК за 4,6 млрд. евро при по-ниска доходност в сравнение с последните подобни аукциони. Доходността по 18-месечните испански облигации например падна до 3% от 3,3% преди месец.

Според анализаторите аукционът на дългосрочни испански ДЦК, планиран за края на седмицата, ще бъде по-добър тест за доверието на пазарите.

На 28 септември се очакват резултатите от стрес тестовете на испанските банки, които ще опредлят каква точно ще е сумата, която ще бъде предоставена от европейските фондове в подкрепа на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
ЕЦБ има неограничен мандат да купува ДЦК на закъсалите + Дойчовците приеха ЕСМ - всичко това е насочено за закъсалите от ЕЗ, тези мерки успокояха инвеститорите.А и да не забравя, че падежа им е няколко пъти по-малък от нашия.Ако не си го разбрал това - то Това говори достатъчно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 11 години
mnz, ;)Тези дни испанците пласираха емисия на ДЦК с лихва, по-ниска от българските.Това говори достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mnz
преди 11 години
Че те значи са си добре изпанците, 10% лоши кредити нищо не е, това си е напълно нормално. При нас този процент беше около 22-23% мисля и всички казваха че положението е добро. Значи испанците са си направо върха на сладоледа спрямо нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още