IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните планове на Испания подкрепиха европейските акции

Страната обяви, че през идната година ще се фокусира върху намаляване на разходите, а не върху повишаване на данъците

19:24 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетните планове на Испания подкрепиха европейските акции

Акциите на Стария континент се повишиха в днешната сесия, подкрепени от очакванията за икономически стимули в Китай и след изявлението на испанското правителство относно бюджета за следващата година и предстоящите реформи, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,4% до 1 104 пункта. Британският FTSE 100 прибави 0,2% до 5 779 пункта, немският DAX е нагоре също с 0,2% до 7 290 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 0,7% до 3 439 пункта.

Испания обяви, че бюджет 2013 ще се фокусира върху намаляване на разходите, а не върху повишаване на данъците, като правителството ще приеме 43 нови закона за икономически реформи през следващите 6 месеца.

Междувременно испанският финансов министър предупреди, че страната може да изпита лека рецесия през следващата година, с понижение на БВП от 0,5%.

Малко след затварянето на европейските борси пък Испания оповести, че ще използва 3 млрд. евро от резервите на осигурителната система за покриване на ликвидни нужди.

Инвеститорите също така са в очакване на утрешните резултати от одита на испанските банки, който ще разкрие нуждите от рекапитализация на сектора.

Скоро се очаква Moody’s да приключи с прегледа на испанския кредитен рейтинг, което допълнително изнервя пазарните участници.

Всичко това се случва във втория ден на протести пред сградата на правителството в Мадрид, призоваващи за оставката на премиера Мариано Рахой, който обяви, че ще поиска международна помощ, ако доходността по испанските ДЦК се задържи висока дълго време. В момента тя все още е над 6%.

Днес стана ясно, че Кастилия-Ла Манча е петата испанска провинция, след Каталуния, Андалусия, Валенсия и Мурсия, която се нуждае от финансовата подкрепа на Мадрид.

Доходността по италианските облигации пък се понижи на аукцион, като набраните средства доближиха горния край на заложения целеви диапазон, но презаписването намаля. Местният борсов индекс FTSE MIB Index се повиши с 3% след аукциона, като преди това спадаше в сутрешната търговия.

Акциите на шведската търговска верига за облекла H&M спаднаха с 5,6%, след като резултатите й за третото тримесечие не оправдаха прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още