IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може би чака Италия, за да поискат заедно помощ

В компанията на Италия страната вероятно ще бъде в състояние да договори по-изгодни условия по спасителната програма, коментира анализатор

18:15 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Испания Мариано Рахой и италианският му колега Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Испания Мариано Рахой и италианският му колега Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой вероятно отлага решението да поиска международна помощ за страната си, залагайки, че пазарният натиск ще накара Италия също да потърси подкрепа и това ще му позволи да договори по-изгодни условия по спасителната програма, осигурявайки си политически чадър, пише Bloomberg.

„Испания ще има по-голяма тежест, ако отложи спасяването си, докато Италия не се присъедини към преговорите с Европейската централна банка (ЕЦБ)“, коментира Рафаел Галярдо, макроикономически директор на Rothschild Asset Management в Париж.

Испания „ще бъде в по-добра компания и ще пострада по-малко от стигмата, ако поиска помощ в същия момент като Италия“, казва Галярдо, който помага за управлението на 20 млрд. евро.

„Италия трябва да извърши допълнителни бюджетни икономии, а това ще е по-лесно с подкрепата на Европейския съюз (ЕС) и ЕЦБ“, допълва той.

Доходността по 10-годишните испански облигации се повиши над 6% за първи път от началото на месеца поради нарастващите опасения за политически сътресения в страната, както и за забавяне на спасителния план за испанските банки.

Днес доходността по 10-годишните испански ДЦК скочи с 30 базисни пункта до 6,04% - най-високото ниво, откакто ЕЦБ представи плановете си за интервенция на облигационните пазари. Доходността по 2-годишните испански ДЦК се повиши с 23 базисни пункта до 3,39%.

Също днес Италия продаде 6-месечни облигации при най-ниската доходност от март, когато ЕЦБ обеща да помогне за понижаването на цената за финансирането на страните от периферията на еврозоната.

Финансовото министерство в Рим продаде 6-месечни ДЦК за 9 млрд. евро при доходност от 1,503% спрямо 1,585% при последния подобен аукцион на 29 август. 

Това е най-ниската лихва от 28 март, когато за 6-месечните си ДЦК Рим плати 1,119%. Съотношението търсене предлагане се понижи до 1,39 пъти от достигнатите на аукциона през август 1,69 пъти. В същото време доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи с над 100 базисни пункта.

„Най-големият риск за Италия се крие в задълбочаването на политическата и икономическа криза в Испания“, казва Николас Спиро, изпълнителен директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон.

В светлината на това, че испанският премиер „не се е забързал“ да иска помощ от ЕЦБ, „основната грижа на Рим е фактът, че колкото повече се бави спасителната програма за Испания, толкова по-вероятно е пазарите да се обърнат срещу Италия“, допълва той.

По-рано днес Германия, Холандия и Финландия заявиха, че планът за изчистването на лошите кредити от балансите на банки от периферията на еврозоната няма да важи за „наследени активи“. Това може да има последствия за предложения за спасяването на испанските банки план на стойност 100 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още