IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за спасителната помощ за банките в еврозоната е под съмнение

Отговорността за наследените активи на лошите банки да остане за националните правителства, настояват финансовите министри на Германия, Финландия и Холандия

13:30 | 26.09.12 г.
Споразумението за спасителната помощ за банките в еврозоната е под съмнение

Германия и две от най-близките ѝ съюзнички в еврозоната изглежда отстъпиха във вторник от ключово споразумение, което би освободило Испания и Ирландия от дългове за милиарди евро, натрупани за спасяването на техните банки, съобщава британският вестник Financial Times.

След среща във финландската столица Хелзинки финансовите министри на страната-домакин, Германия и Холандия обявиха в съвместно съобщение, че планът да бъдат извадени активите на лошите банки от балансите на бедстващите правителства на страни от еврозоната няма да се отнася за „наследените активи“.

Това несъмнено се отнася за кредитните институции, подкрепени по програмата за спасяване на банковия сектор в Ирландия, която е на стойност 64 млрд. евро.

Макар че Юта Урпилайнен, Волфганг Шойбле и Ян Кеес де Ягер не изясняват как ще бъдат приложени новите принципи към досегашните случаи, съобщението повдига въпроси дали схемата ще бъде приложена към най-проблемните банки в Испания, които предстои да бъдат спасени със средства на еврозоната след ноември.

„Тежкият въпрос е как да бъдат разпределени наличните загуби, преди да се тръгне към система, която ще изисква по-ангажиращо споделяне на бремето“, заяви Муджтаба Рахман, анализатор за Европа в консултантската компания за оценка на риска Eurasia Group.

В петък Испания ще обяви нуждите от финансови средства за рекапитализиране на своя затъващ банков сектор, с което ще бъде сложено началото на двумесечни преговори за това каква част от обещаните от еврозоната 100 млрд. евро от спасителните фондове да бъдат използвани за спасяването на испанските банки.

Когато през юни бе постигнато споразумение по въпроса за отпускане на помощта, то бе определено като пробив, тъй като се очаква да скъса връзката между слабите банки, затруднените във финансово отношение правителства и слабият икономически растеж.

Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още