IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Европейските държави трябва да споделят дълговете си

В противен случай по-слабите страни ще стават още по-слаби и цялата система ще се разпадне, предупреждава икономистът нобелист

10:24 | 25.09.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц: Европейските държави трябва да споделят дълговете си

Европейските държави трябва да споделят дълговете си, за да премахнат бремето на високите лихви от Испания и Гърция и да създадат банков съюз със схема за застраховане на депозитите за предотвратяване отлива на капитали, смята Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

„Ако това не бъде направено, следва неблагоприятно развитие: по-слабите страни ще стават още по-слаби и цялата система ще се разпадне“, посочва икономистът. „Трябва да се действа сравнително бързо, защото до няколко години няма да са останали пари в испанските банки.“

„Трябва да има някаква форма на споделяне на натрупаните дългове“, изтъква 69-годишният Стиглиц, който бе председател на икономическия съвет при президента Клинтън между 1995 и 1997 г. „Забавянето на банковия съюз в Европа ще влоши ситуацията.“

„Испанските банки ще бъдат много отслабени, ако се чака прекалено дълго. Системата може да претърпи крах или кредитирането да бъде толкова ограничено, че икономиката да се свие допълнително, навлизайки в низходяща спирала. Ситуацията в момента е неприятна и ще се влошава“, казва Стиглиц.

Бездействието ще има неясни политически последствия, предупреждава икономистът, който не е оптимист, тъй като на европейските ръководители им липсва експедитивност и продължават да се фокусират върху фискалните рестрикции.

„Не съм чул от критичните хора в Германия и Франция, че тези ограничения не работят и че се нуждаем от нова стратегия, от ново политическо решение“, казва Нобелистът. 

Това, което дава надежда на Джоузеф Стиглиц е многократно изразяваната подкрепа на европейските политици за еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Присъединявам се към адмирациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Прав е Стиглиц, напълно е прав. Ти в коя банка работиш, да дойда да изтегля малко пари от вас, пък после ще си ги поделим. Приемам и пари на ръка - както кажеш. Ако ми дадеш 1000 лева, а аз ти върна 10, с което да сме си оправили сметките и аз ще стана върл поддръжник на идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
адмирации за коментара........!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Абе аз нямам, ама за идеята ще направя и ще ги споделя с удоволствие. Даже и ще ги подаря, за още по-голяма стабилност :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ако погледнеш текущата сметка на платежния баланс бързо ще си отговориш дали е добре или не да сме в ЕС . А по повод Стиглиц - до сега тук го обвиняваха че е комунист , социалист , луд и още не знам какъв си , НО към момента всички други предложения са се провали ли . Та време е да се запитатат - дали пък не е прав ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А така, дългове си нямахме достатъчно - сега ще ни уредят и с дългове. Изобщо няма да се учудя, ако от утре поискат да споделим и дълговете на Щатите. Това удоволствие да сме в евросъюза все повече ми заприличва на мазохизъм. Започвам да се замислям дали на следващите избори да не гласумам за Евроскептиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Тоя Стиглиц орева света последните 3 години да говори как държавите не трябва да ограничават своите разходи, защото щяло да има рецесия!!!Сега ми говори, че някой трябвало да поеме дълговете, които Стиглиц искаше държавите да натрупат! Абсолютен безотговорник! Нищо, че има нобелова награда за икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЗАЩО ФИНАНСОВАТА КРИЗА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАПървият одит на ФЕД, от неговото създаване, шокира с резултатите си!- Докато страни като България са принуждавани, чрез сатрапи като Дянков и неговия слуга мутрата Боко, да провеждат геноцид спрямо туземното население, онези от финансовата олигархична върхушка, са си подарявали стотици милиарди долари, за да се спасяват взаимно, пълнейки банковите сметки на приятелите си с нови и нови баснословни суми, на гърба на цялото човечество, ДОКАТО НИ ГОВОРЯТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!!!- Но, по конкретните факти от разследването: Бен Бернанке, Алън Грийнспън и други банкстери около тях, са препятствали одита и са лъгали Конгреса за това, какво въздействие ще окаже той (одитът) върху пазарите. Резултатите са публикувани на уеб-страницата на сенатор Сандър.(http://12160.info/forum/topics/first-audit-results-in-the-federal-reserve-s-nearly-100-year?xg_source=activity)Това, което е установено в хода на проверката поразява:- В периода от декември 2007 г. до юни 2010 г., на свои хора (транснационални банки, корпорации и избрани правителства) от САЩ до Франция и Шотландия са раздадени (подарени) 16 трлн. долара (1 трилион = 1000 милиарда), докато на цялото останало човечество се вменява задължението да води политики на рестрикции и пълно орязване на всякакви социални разходи.- От разследването става ясно, че нищо от това, което тогава е раздадено не е връщано и едва ли някой ще си направи труда да го направи- Сега е ясно защо никога досега ФЕД публично не е говорил за тези програми. Защото ако ни бяха светнали за това по-рано, то едва ли щяхме толкова робски да търпим съвременния гнет на един файтон хора, решили, че могат да изграждат щастието си с нашата кръв и върху нашите кости!Ето и списъка на учрежденията, получили най-много безплатни пари от ФЕД (тук, за съжаление, няма да видите българската държава):Citigroup: $2,5 трилионаMorgan Stanley: $2,04 трилионаMerrill Lynch: $1,949 трилионаBank of America: $1,344 трилионаBarclays PLC (Великобритания): $868 милиардаBear Sterns: $853 милиардаGoldman Sachs: $814 милиардаКралска шотландска банка (Великобритания): $541 милиардаJP Morgan Chase: $391 милиардаDeutsche Bank (Германия): $354 милиардаUBS (Швейцария): $ 287 милиардаCredit Suisse (Швейцария): $262 милиардаLehman Brothers: $183 милиардаБанката на Шотландия (Великобритания): $181 милиардаBNP Paribas (Франция): $175 милиарда- Как е, светна ли ви сега, защо въпреки всичките напъни да догоним влака никога не можем да го стигнем! На всеки спечелен с къртовски труд от нас долар, международната финансова мафия винаги може да напечата насреща колкото си иска пари от въздуха, правейки, по този начин напразни всякакви усилия да победим в пазарната игра, по правилата, които ни бяха наложени отвън!Мислете хора, мислете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още