IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и Германия на път да сближат позициите си за банковия съюз

Еврокомисарят Мишел Барние ще търси компромисен вариант, за да удовлетвори претенциите на Берлин

21:31 | 20.09.12 г.
ЕК и Германия на път да сближат позициите си за банковия съюз

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние ще търси компромис с Германия за бъдещия европейски банков съюз, така че националните регулаторни органи да продължат да упражняват надзор над банките в отделните държави, но при общи за еврозоната правила, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че Германия не е съгласна с идеята да се дадат повече правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ), въпреки че това е залегнало в основата на плана на еврозоната за засилване на интеграцията в банковия сектор и намаляване на свързаността между финансовите институции и правителствата.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел иска новите правомощия на ЕЦБ за надзора да се прилагат само за системно значимите или трансграничните банки. Позицията на германския кабинет се подкрепя и от парламента.

Мишел Барние обаче настоява, че кризата е засегнала по-тежко предимно по-малките банки, а не големите международни финансови корпорации.

Въпреки това обаче той е склонен да приеме да се изготвят общи правила – нещо като наръчник за националните регулатори, според които те да осъществяват надзора над финансовите институции.

Асоциацията на германските банки, която представлява големите кредитори като  Deutsche Bank и Commerzbank, е съгласна да се прилагат единни правила за банковия надзор в еврозоната.

“Един от решаващите уроци на финансовата криза беше, че за участниците на пазара трябва да се прилагат едни и същи правила за надзор”, посочва се в изявление на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още