IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел се отказва от евросхемата за гарантиране на депозитите заради Германия?

Берлин се противопоставя на някои от ключовите елементи на бъдещия банков съюз в еврозоната

10:02 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Брюксел се отказва от евросхемата за гарантиране на депозитите заради Германия?

Възраженията на Германия принудиха Брюксел да изостави амбициозните си планове за единната схема за гарантиране на депозитите в еврозоната, чийто размер се оценява на 5 трлн. евро, съобщи FT.

Изданието отбелязва, че схемата е трябвало да бъде представена тази сряда, заедно с детайлна пътна карта за нейното реализиране.

В същия ден Европейската комисия (ЕК) представи плана си за банковия съюз в еврозоната, според който надзора, регулацията и контрола върху финансовите институции се измества от националните органи към Брюксел.

Берлин се противопоставя на някои от ключовите елементи на бъдещия банков съюз в еврозоната. Според Германия приемането на единна схема за гарантиране на депозитите в европейската валутна общност ще принуди германските вложители да подкрепят испанските, което е политически взривоопасно за правителството.

Германия е и държавата с най-сериозни възражения по плана на Еврокомисията за банков съюз и концентрирането на надзора върху банките в еврозоната в ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Очаква се обаче през следващата година Брюксел да предложи създаването на специална агенция - European Deposit Insurance and Resolution Authority (Edira), която ще контролира бъдещия фонд за гарантиране на депозитите - European Deposit Guarantee and Resolution Fund (Edgar).

Планира се Edira да осъществява контрола и надзора върху банките в еврозоната и да решава кога кредиторите ще трябва да покриват загубите на финансовите институции.

Агенцията ще се финансира от специален фонд, средства в който ще се набират от самите банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още