IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще може да ревизира банките в Европа

Централната банка ще получи правото да издава и да отнема банкови лицензи

09:20 | 08.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще може да ревизира банките в Европа

В хода на плановете за бъдещи европейски банкови надзор Европейската централна банка (ЕЦБ) ще получава заповеди за обиск на помещенията на финансовите институции, както и правото за издаване и отнемане на банкови лицензи. Това става ясно от проекта на ЕС, цитиран вчера от италианския вестник Il Sole 24 Ore. Издаването на банкови лицензи досега бе привилегия на националните надзорни органи.

ЕЦБ ше поеме новите си правомощия от 1-и юли 2013 г. и след преходната фаза след 1-и януари 2014 г. Ще стане единственият компетентен орган. Възприеманите като първа стъпка към пълен банков съюз в еврозоната планове са противоречиви, тъй като така ще се намали и ролята на базирания в Лондон европейски банков надзор.

Федералното правителство предупреди да няма нереалистични очаквания спрямо банковия надзор след 2013-а г. За създаването на ефективен надзор е нужен реалистичен период, е заявил в петък източник от правителствените кръгове в Берлин, цитиран от Handelsblatt. „Не трябва да се предизвикат очаквания, които по-късно не могат да бъдат изпълнени. Това би било вредно за оценката на финансовите пазари – не трябва да имаме само добър закон на хартия."

Европейската комисия възнамерява да представи в сряда плановете си за банков надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ). Германският министър на финансите Волфганг Шойбле (ХДС) изрази съмнения, че единен надзор може да заработи още от началото на януари 2013 г. Също така надзорът първо трябва да се съсредоточи върху големи, системно важни институции, а не да включва всички 6000 банки в еврозоната.

Европейският комисар по въпросите за вътрешния пазар Мишел Барние също призова за поетапен план. Първо трябва да се започне с надзора на банките, които се нуждаят от помощ. През юли 2013 г. може да бъде последван от надзираване на системно важни финансови институции, а от началото на 2014 г. надзорът можело да обхване всички останали банки.

Лидерите на ЕС се договориха на срещата на върха на ЕС в Брюксел в края на юни за създаването на банков съюз с общ европейски банков надзор. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние ще представят предложенията си следващата сряда в Европейския парламент в Страсбург.

Надзорът бе създаден през 2008 г. в резултат на световната икономическа и финансова криза.

Всичко за еврото четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още