IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия представи плана за банков съюз

Той предвижда ЕЦБ да получи надзорни функции върху всички банки в еврозоната, като държавите-членки се откажат от суверенитета си в това отношение

13:48 | 12.09.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Европа вече е с една стъпка по-близо до създаването на банков съюз благодарение на план за контрол върху кредитните институции от страна на Европейската централна банка, очертаващ се като крайъгълен камък на по-тясната фискална интеграция, която трябва да сложи край на годините на финансова и икономическа бъркотия в региона, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу представи предложението в годишното си обръщение за състоянието на съюза, прокарвайки пътя към по-нататъшна икономическа и финансова интеграция, която трябва да подкрепи бъдещето на общата европейска валута.

„Кризата показа, че макар банките да действат в международен мащаб, правилата и надзорът остават на национално ниво“, каза Барозу пред депутатите от Европейския парламент. „Имаме нужда от действия в посока на общи надзорни решения именно в рамките на еврозоната. Общият надзорен механизъм, предложен днес, ще създаде подсилена конструкция с основна роля на Европейската централна банка ... Това ще бъде надзор върху всички банки от еврозоната“, добави той.

Предложените банкови реформи, които трябва да бъдат одобрени от държавите-членки на Европейския съюз, имат за цел да скъсат връзката между силно задлъжнелите страни и техните проблемни банки, справяйки се с ключовия елемент на дълговата криза, която мъчи Европа от началото на 2010 г.

За да проработи планът, ще се наложи страните-членки да се откажат от част от суверенитета си по отношение на надзора върху своите банки. Това по традиция е отговорност на отделните държави, а предложението вече предизвика вълнения в Германия и Великобритания.

Банковият съюз предвижда 3 стъпки: ЕЦБ получава правомощията да извършва мониторинг на всички банки от еврозоната и тези в ЕС, които се съгласят с това; ще бъде създаден фонд за ликвидация на проблемни банки; въвежда се схема за защита на влоговете на физическите лица в цялата еврозона.

Създаването на обща рамка за действие спрямо проблемните банки би означавало отказ от досегашния различен подход за всеки конкретен случай, разочаровал инвеститорите и помогнал за повишаването на разходите за заемане на средства в по-слабите държави-членки на еврозоната.

„Това е гигантско предизвикателство“, заяви Никола Верон, експерт за финансовата политика на ЕС в института Брьогел. „Това не е просто банков съюз. Банковата реформа е част от по-мащабните действия за интеграция, които кризата ускори“, добави той.

Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Това има логика, в случай че, този бюрократичен апарат наречен Европейски Съюз/btv/ не беше докарал Държава след Държава до теоретичен фалит и добре, че Практиката все още не позволява да се случи финансовата смърт на държавите-членки.Не се ли усетят навреме да спрат да изнудват Бизнеса с електронни играчки/измервателни уреди, за нов налог/, които създават вакуум във финансовата сфера, тъй като нормално парите в обръщение се движат по-бавно, и когато имаме Завършен Производствен Процес, ще се стигне до Нов Страшен Исторически Публичен Линч и Доверието във Финсовата Практика, което крепи Реда в Целия Свят би рухнало заедно с тях, а след това би настъпил хаос и беззаконие за дълго време.Очевидно всичко което прави настоящият Европейски Съюз/btv/ е криво измислено и е време за промяна и при тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
САЩ през 1993 година бяха много години назад, но имаха възможността да гледат като розовата пантера от моето време от страни, и да надцакват БДС, който предполагаше консумация само на пресни и полезни продукти,за да създадат Стандарта за Качество ISO/за вакуумирани и застояли продукти, които са по-законни от полезните/.И Хилари Клинтън и Ангела Меркел в момента се опитват да наложат Фашистки Модел на функциониране на Икономиката, според които те робовладелците, определят правилата на живот на другите - робите, които обслужват военният интерес на безмислената война, която подхванаха. В момента и САЩ и Германия вървят към нов исторически, публичен линч по примера на Френската Революция, защото обричат много хора да умират от глад и студ през зимата, докато те си позволяват да карат ски на сюнет на Витоша. В момента Европейският Съюз/Германия/ се опитва да фалира другите държави членки и да ги приобщи достатъчно наведени, за да обслужват Фашисткият си модел на функциониране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
И въобще, всякакви съюзи, имперски амбиции и прочие утопии са претърпели пълен провал в цялата история на човечеството. Една държава, един народ, със своите традиции, обичай и етнография, в едни граници с едни закони. Ето това е начина. Една държава произвежда и продава/разменя/ продукт с друга държава. Съюзите са утопии. Имаме си и поговорка даже, за орташката работа. Ако прокламираш Новия ред, илюминатство някакво или някакво сектантство, има други места из нета за това. `щото иначе на пари и власт имащите им е все едно кого ще управляват и "клатят", както казваш. Теб също не ще те подминат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ама ти наистина ли мислиш, че в такъв един съюз, по начина по който го готвят, някой ще ти купува зелето и морковите? Наивник! Точно поради причината да не те сложат в "партер" изцяло/щото и сега сме с изути ***/е нужен суверенитет пък дори и в рамките на някакъв съюз. Не е най-удачния за момента пример, но на гърците им забраниха да гледат примерно цвекло, което си им беше перо в земеделието. Те казаха, щом искате да взимаме от вашата захар, дайте пари за да я купуваме. Е сега пък дайте си ни парите с лихвите. На времето така беше в БГ със спанака. Руснаците казаха, ще гледанте спанак оти в него е железото, па нема да гледате аспержи, че са капиталистически гнили. Па то се оказа железото в лапада. Разказах ти "притча", дано си вдянал нещо, историята не започва от преди 20 години и няма да свърши до края на месеца....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Интересно ти от къде знаеш къде щяха да са Щатите, ако не бяха се обединили. Ако правилото, че съединението прави силата беше чак толкова универсално отдавна щяха да са се обединили и с Канада, Мексико, Бразилия, Уругвай и Аржентина. По същата логика Швейцария би била изключително бедна страна. Както казват руснаците - правило лищь тогда становиться правилом, когда у него появляются изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
rainmaker
преди 11 години
Замисли се къде щяха да бъдат САЩ ако не се бяха обединили щатите и ще си отговориш на въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Защото сме малки по отделно. Съединението прави силата.Иначе всичко се концентрира около няколко ядра - икономически центрове в Европа. И африканци и азиатци "избутват" и се настаняват в празното пространство. Този който се размножава много той владее след време обезлюдените територии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Защо обединена европа? Правило ли е държавите на един континент да се обединяват е някаква федерация? В Азия го няма, В Северна и Южна Америки го няма, в Африка го няма. Не е необходим валутен и политически съюз за да има успешна търговия. Всъщност в момента точно общите регулации спъват всякаква конкуренция и предприемачество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
edimi
преди 11 години
Последното изречение, тотално противоречи на предходните. Та СИВ по добре ли беше? Или като ни "обединят" няма да ни клатят или няма да сме маргинални?Направо ***! Инпланти по вратовете не щеш ли? Щрих код и пореден номер. Мнооого филми гледате. Пък ако искаш пък точно това, да ти уредим еднопосочен билет за Китай? Там и униформа ще ти дадат. И кепе с петолъчка. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
12.09.2012 13:48 Статия Коментари (4) Европейската комисия представи плана за банков съюз Той предвижда ЕЦБ да получи надзорни функции върху всички банки в еврозоната, като държавите-членки се откажат от суверенитета си в това отношениеТова има логика, в случай че, този бюрократичен апарат наречен Европейски Съюз не беше докарал Държава след Държава до теоретичен фалит и добре, че Практиката все още не позволява да се случи финансовата смърт на държавите членки.Не се ли усетят навреме да спрат да изнудват бизнеса с електронни играчки, които създават вакуум във финансовата сфера, тъй като нормално парите в обръщение се движат по-бавно и когато имаме завършен производствен процес, ще се стигне до нов страшен исторически публичен линч и доверието във финсовата практика, която крепи Реда в Целия Свят ще рухне заедно с тях, а след това би настъпил хаос и беззаконие за дълго време.Очевидно всичко което прави настоящият Европейски Съюз е криво измислено и е време за промяна и при тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още