IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия представи плана за банков съюз

Той предвижда ЕЦБ да получи надзорни функции върху всички банки в еврозоната, като държавите-членки се откажат от суверенитета си в това отношение

13:48 | 12.09.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Европа вече е с една стъпка по-близо до създаването на банков съюз благодарение на план за контрол върху кредитните институции от страна на Европейската централна банка, очертаващ се като крайъгълен камък на по-тясната фискална интеграция, която трябва да сложи край на годините на финансова и икономическа бъркотия в региона, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу представи предложението в годишното си обръщение за състоянието на съюза, прокарвайки пътя към по-нататъшна икономическа и финансова интеграция, която трябва да подкрепи бъдещето на общата европейска валута.

„Кризата показа, че макар банките да действат в международен мащаб, правилата и надзорът остават на национално ниво“, каза Барозу пред депутатите от Европейския парламент. „Имаме нужда от действия в посока на общи надзорни решения именно в рамките на еврозоната. Общият надзорен механизъм, предложен днес, ще създаде подсилена конструкция с основна роля на Европейската централна банка ... Това ще бъде надзор върху всички банки от еврозоната“, добави той.

Предложените банкови реформи, които трябва да бъдат одобрени от държавите-членки на Европейския съюз, имат за цел да скъсат връзката между силно задлъжнелите страни и техните проблемни банки, справяйки се с ключовия елемент на дълговата криза, която мъчи Европа от началото на 2010 г.

За да проработи планът, ще се наложи страните-членки да се откажат от част от суверенитета си по отношение на надзора върху своите банки. Това по традиция е отговорност на отделните държави, а предложението вече предизвика вълнения в Германия и Великобритания.

Банковият съюз предвижда 3 стъпки: ЕЦБ получава правомощията да извършва мониторинг на всички банки от еврозоната и тези в ЕС, които се съгласят с това; ще бъде създаден фонд за ликвидация на проблемни банки; въвежда се схема за защита на влоговете на физическите лица в цялата еврозона.

Създаването на обща рамка за действие спрямо проблемните банки би означавало отказ от досегашния различен подход за всеки конкретен случай, разочаровал инвеститорите и помогнал за повишаването на разходите за заемане на средства в по-слабите държави-членки на еврозоната.

„Това е гигантско предизвикателство“, заяви Никола Верон, експерт за финансовата политика на ЕС в института Брьогел. „Това не е просто банков съюз. Банковата реформа е част от по-мащабните действия за интеграция, които кризата ускори“, добави той.

Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
И аз това питам. Кой го е избрал него за този пост? И кои са били другите кандидати за да има легитимен избор? Как така той ще обедини суверенните държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Тоз` измисли федерация основана само и единствено на контрол върху националните банки. Как така отказ от суверенитет? Кой кого попита? Тия за какви се мислят. Ще въдворяват Новия ред ли вече? Много се запича работата като гледам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Дано да е за добро този път , и по-бързо да действат им пожелавам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Мащабна интеграция !Мащабна оптимизация ! Над 50% свиване на банковия сектор според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още