IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски урок за всички застаряващи общества

Реформата на японския държавен пенсионен фонд донесе допълнителна възвръщаемост от 10% от БВП за десет години

06:31 | 20.05.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Представете си политика, която добавя 1 процент от БВП годишно към фискалните ресурси на голяма, развита икономика. Тази политика работи като магия. Парите се появяват от нищото, без повишаване на данъците, без съкращения на разходите, без продадени активи и без дълг за връщане. Подобна политика би се харесала много на правителствата с финансови затруднения по света и със сигурност е твърде добра, за да съществува.

Въпреки това нея я има. Някакви предположения? Отговорът е реформата от 2014 г. на Държавния пенсионен инвестиционен фонд на Япония (GPIF), най-големия фонд от пенсионни спестявания в света, който пое известен валутен и капиталов риск, пише редакторът за Азия на Financial Times Робин Хардинг.

Предприета от бившия министър-председател Шиндзо Абе, реформата от 2014 г. промени предимно вътрешния портфейл на GPIF (с 60 процента от инвестициите в японски държавни облигации) към такъв, който е 50% международен и е 50% в акции.

Според Стивън Джен и Джоана Фрейре от Eurizon SLJ Capital портфейлът е нараснал от 137 трилиона йени през 2014 г. до 226 трлн. йени днес, в сравнение със 168 трлн. йени, на които би възлизал сега, ако фондът беше запазил профила си. Допълнителната възвръщаемост е на стойност около 10% от БВП на Япония, или 370 млрд. долара, което сигурно прави смяната на стратегията най-доходоносната в историята.

Портфейлът се възползва, разбира се, от слабостта на йената, която поевтиня от приблизително 100 йени за долар до около 150 през този период от време, но това е смисълът на поемането на валутен риск, а не щастлива случайност. Период на лоша възвръщаемост на активите може да заличи част от печалбите. Това обаче е експеримент, който светът трябва да проучи. Ето шест урока от него.

Първо, Япония трябва да бъде благодарна на Абе, който беше премиер от 2012 до 2020 г., преди убийството му през 2022 г. Противниците атакуваха реформата на GPIF като спекулация с пенсионните спестявания на обществото, но Абе и неговите съветници показаха лидерство, преодолявайки лоши периоди на публичност, когато стойността на фонда спадаше. Реформата на GPIF може да не е най-голямото му наследство, но заслужава голяма похвала.

Второ, тя подчертава значението на фокуса върху нетния, а не брутния публичен дълг. Известно е, че Япония има най-големия брутен публичен дълг в света - 252% от БВП. Нетният публичен дълг възлиза на 158% от БВП, като активите в GPIF представляват част от разликата. Представете си алтернативна реформа през 2014 г., която използва парите от GPIF за изкупуване на държавни облигации. В този случай брутният дълг щеше да намалее, но Япония щеше да пропусне свръхвъзвръщаемостта от инвестиционния портфейл и нетният дълг сега щеше да бъде с 10 процентни пункта по-висок.

Трето, промяната в GPIF показва различен начин на мислене за публичните финанси. В известен смисъл правителството е като най-добрия университетски дарителски фонд или животозастрахователна компания: то е създадено да съществува вечно, има дългосрочни задължения към бъдещите пенсионери и огромен капацитет за поемане на риск.

Правителството може да инвестира в активи на публичния сектор, които ще генерират бъдещи данъчни приходи, като образование и пътища, но може да инвестира и в активи на частния сектор. Когато частният сектор е гладен за сигурни активи като държавни облигации и желае да ги купи дори при много ниски лихвени проценти, може да има смисъл да се емитират повече от тях, да се увеличи ливъриджът на публичния сектор и да се инвестира за по-висока възвръщаемост.

Джен и Фрейре сочат, че Доверителният фонд за социално осигуряване на САЩ, който в момента инвестира само в специални облигации на Министерството на финансите на САЩ, трябва да последва примера на GPIF с други активи.

Четвърто, реформата на GPIF беше сравнително консервативна. Промяната на портфейла беше направена съзнателно, с внимание към риска, управление на активите от професионалисти и държане на политиците на разстояние. Това е в депресиращ контраст с икономически подобна схема в Обединеното кралство, чрез която местните власти се опитаха да компенсират липсата на данъчни приходи чрез заемане на милиарди паунди от централното правителство и инвестирането им в търговски имоти и други активи. Някои от тях изпаднаха в дълбоки финансови проблеми. Винаги ще е лесно да се обърка разумното използване на баланса на държавата за финансиране на дългосрочни задължения (с помощта на дългосрочни активи) със спекулациите за поддържане на ниски краткосрочни данъчни ставки.

Пето, промяната в GPIF може да се приложи към други групи от активи. Например, Япония е една от редицата азиатски страни, които поддържат много по-големи от необходимото валутни резерви. Ако Токио не иска да се възползва от слабата йена, за да продаде малко долари и да погаси част от дълга си – което би било доста разумно – тогава може да обърне част от тези резерви също в акции или да ги предаде директно на GPIF. Начинът, по който Хонконг управлява инвестиционната част на своя държавен фонд, е интересен пример.

И накрая, има основания този вид реформа да се прави рано. Не само че ползите се натрупват с течение на времето, а рисковете се управляват най-добре, но и светът продължава да застарява и търсенето на пенсионни активи нараства. Завръщането на инфлацията накара всички да се почувстват по-добре откъм възвръщаемост, но има малко признаци, че реалните лихвени проценти - след отчитане на инфлацията - са се повишили съществено.

Във финансите никога няма безплатен обяд. Възвръщаемостта винаги е свързана с риск. Но тъй като застаряващите общества са изправени пред нарастващо фискално бреме, успехът на реформата на GPIF на Абе показва предимствата от това правителствата да мислят по-малко като длъжници, борещи се да си плащат сметките, и повече като инвеститори с големи задължения, големи баланси и много дълъг хоризонт, завършва Хардинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 1 месец
сега, днес, 80% работът, ама имат дългове 10 по. б,гарчетат и затова не сктават и не ги интересува. купуват и харчат, банка антинари ше връща. ово е живот, ово е стандарт. ама нсе бъркай двата щата. примката само ще се затяга. Добре, че абе го убиха. ЗАСЛУЖЕВНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 1 месец
търговска експанзия по светот. ТОВА СА ПЪРВА И ВТОРА СТРЕЛИ. Защо там - искаха да видат къде е точщата на пречупване отвъд коята вече нито работиш, нито надграждаш, нито съществуваш. За бугарчетат знаят: първи работен ден. затова фанаха и наебаха япоанците с тоз соцялен експеримент. Всичко читаво се внедри и в сащ, а оттам и по светот. ИМАШЕ САМО ЕДНА ТОЧКА, В КОЯТО ЕСТЕСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ МОЖЕШЕ ДА ПОБЕДИ СИСТЕМАТА. ДА СИ ИЗТЕГЛИ ВСИЧКИТЕ ПАРИ ОТ БАНКИТЕ НА НТОРИЯ ДЕНП НА НУЛЕВИШТЕ ЛИХВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 1 месец
До: zelka007свеф до колене! АБЕНОМИКАТА искаше секи японец да не размита на пасивен доход и да не може да го получи. лихвата нула и ти си викаш: мога това и това, ше го разширъ, ше произвеждам, ше продавам....и си влагаш АКТИВИТЕ в неква дейност. Колкото и да разбираш, тази ниша е3 вече заета в джапан. И 80% ОТ СТАРТОРАЛИТЕ ФАЛИРАТ И ДЪЛЖЪТ МНОГО ПАРИ в рамките на неколко месеца. Малък порцент адаптилат бизнесот за продажби в чужбина, а всички заедно са направиби суперголемо бвп на харлтия и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 1 месец
До: scott ... и обикновено затъват в кредити не за "основни нужди" , а за вътрешен ремонт , или екскурзиика , или афффтомобил , или пр. , които ич не отговарят на приходите им ... :))) ... щот са си повервали , че със средна за съответната държава заплата , могат да харчат широко ... и една повредена пералня , или един по-сериозен ремонт на ходова част , ги събаря окончателно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 1 месец
До: scott ... не знам ква е идеята , но определно не е да се раздават несъбираеми кинти ... по белият свет , в това число Япония , хората изкарват няколко пъти в повече от "основните нужди" , каквото и да разбираш под това понятие ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
scott
преди 1 месец
До: zelka007идеята е да взимаш кредит и за хлеб! Бансите стават супербогати и стабилни, а ти почваш да работиш 54/7 само за основни нужди. И всичко това беха мерки за да може джапан да си върне дългъ.......................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
corner
преди 1 месец
епълченце ли си купихме ............ винаги съм страдал , когато видя тези мили и наивни хорица , потомци на самураи , да не могат да устоят на изкушенията от заобикалящия ги свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 17
zelka007
преди 1 месец
До: scott ... къф пасивен доход на хора със средни за държавата заплати па теб те гони рано сутринта ?! я вземи пий още едно кафе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
scott
преди 1 месец
обече скоро ше има дефицит на работещи, на българчета и на такиви дет шеф ви пълвнат гушите. ВОЙНАТА ПОЧНА, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
scott
преди 1 месец
НЕ ВМСИЧКИ СТАВАТ ЗА МЕНИДЖЪРИ? ШЕ ФАЛИРАТ И ЗАДЛЪЖНЕЯТ ЗА МЕСЕЦ? Споко, ще робивате чрез дългът си, а забогателана япония ше изтреля ТРЕТА стрела към обеднелите и длъжниците БАЗОВ ДОХОД затва че си джапанезец нема да пукнеш от глад.Големия грех на чакала абе е, че ТРЕТАТА СТРЕЛА НИКОГА НЕ БЕШЕ ИЗСТРЕЛЯНА. Само облаги и арбайт махт фрай. Ей затва го и убиха неговиште си хора. Вий си го давайте за пример. Целта ви е ясна: да плячкосате пенционните фондове у българеска. Става, ний сме офхце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още