IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние: По-малките европейски банки са истинският проблем

Нечленките на еврозоната ще предоставят надзора върху банковия си сектор на ЕЦБ по желание, твърди еврокомисарят

16:04 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Мишел Барние: По-малките европейски банки са истинският проблем

Банките, които не са системно важни, са „истинският“ проблем в Европа и поради тази причина дори най-малката банка в еврозоната трябва да мине под надзора на Европейската централна банка, заяви на форума „Амброзети“ в Италия европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, цитиран от CNBC.

Барние отхвърли мнението на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, че ЕЦБ трябва да се съсредоточи само върху най-големите кредитни институции в еврозоната.

Той посочи британската банка Northern Rock, испанската Bankia и френско-белгийската Dexia като „несистемни“, които обаче продължават да причиняват „истински проблеми“. „Те не са системни банки, но именно те представляват проблема днес“, подчерта еврокомисарят.

„Поради тази причина за да бъде ефективен и убедителен надзорът, той трябва да има правото да проверява дейността на всяка от тези институции, на всяка банка“, добави той.

„Трябва да извлечем уроците от кризата, за да няма правото нито един финансист, нито един финансов продукт, нито един финансов сектор да се изплъзне от ефективно регулиране, от ефективен механизъм за надзор“, категоричен бе Барние.

Според него част от регулациите, например тези за защита на потребителите, ще останат по-скоро в сферата на действие на националните правителства, отколкото на ЕЦБ. „Тя не трябва да се заема с ежедневното управление на банките, това остава национален бизнес“, обясни той.

В сряда председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишното си изявление за състоянието на съюза ще даде подробности за нейния план за поставянето на 6 000 банки от еврозоната под надзора на ЕЦБ.

Барние обяви, че държавите от Европейския съюз, които не членуват в еврозоната, ще могат да предоставят надзора върху банковия си сектор на ЕЦБ, ако самите те пожелаят подобно нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още