IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания обяви създаванто на т. нар. лоша банка, като цели участие до 50% в нея

През декември лошата банка ще започне да купува от местните банки активи, свързани с имотния сектор, на цени под балансовите

14:04 | 01.09.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания обяви създаванто на т. нар. лоша банка, като цели участие до 50% в нея

Испанското правителство разкри нови мерки за финансовия сектор, насочени към осигуряване на спасителни фондове от ЕС, но остават съмнения дали ще бъдат успокоени изплашените чужди инвеститори, които бягат от дълговите книжа на страната, пише Wall Street Journal.

Междувременно най-голямата от затруднените испански банки – Bankia, отчете милиардна загуба за първото полугодие, подчертавайки нуждата от действия.

Както предвиждаше първоначалното споразумение, което Испания договори с ЕС през лятото, Мадрид ще създаде компания за управление на активи, която да помогне за разчистване на банковия сектор, обяви вчера финансовият министър Луис де Гиндос.

През декември тази т. нар. лоша банка ще започне да купува активи, свързани със сектора на недвижимите имоти, на цени под балансовите от най-затруднените местни банки, които имаха проблеми с лоши заеми след краха на имотния пазар.

 Изчистването на сектора от лошите кредити ще бъде финансирано с до 100 млрд. евро от Европейския съюз. Лошата банка ще се опита да привлече инвеститори, за да ограничи разходите за данъкоплатците, поясни де Гиндос.

Централната банка на Испания ще получи повече правомощия за намеса в проблемните банки и ще може да въвежда някои мерки, с които да направи депозитите по-привлекателни.

Предвиждат се и по-строги правила за продажбата на сложни финансови продукти, които досега банките пласираха масово на некомпетентни дребни инвеститори.

Планът подготвя почвата за важното заседание на ЕЦБ идния четвъртък, като Мадрид твърдо настоява централната банка да одобри изкупуването на испански ДЦК, за да понижи разходите за финансиране на страната.

Испанското правителство се надява да ограничи участието си в лошата банка до 50%, а останалото да осигурят частни инвеститори. Испания иска да се фокусира върху прехвърлянето на земя и недовършени сгради, които съставляват половината от проблемните активи на банките в имотния сектор, възлизащи на 180 млрд. евро

Централно място в испанската банкова криза заема четвъртата по активи банка в страната – Bankia, която трябва да изчисти от баланса си значително количество токсични активи.

Банката отчете загуба от 4,45 млрд. евро за първото полугодие след отписване на лоши кредити на стойност 6,57 млрд. Откакто правителството пое контрола въргу банка нея, тя е начислила обезценки за 7,5 млрд.

Испанският план за оздравяване на банковия сектор предвижда незабавно вливане на капитал в Bankia, още преди да е пристигнал първия транш от помощта на ЕС за финансовия сектор, което вероятно ще стане през ноември. Мостовото финансиране може да възлезе на 4-5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Предполагам, че това е риторичен въпрос.Иначе подхода е правилен. Такава лоша банка би вкарала ликвидност в системата. Разбира се испанците трябва да затегнат условията за започване на нови строежи с цел да намалят свръх производството в сектора. А и за да могат да пласират "токсичните" активи скоро. Според мен една такава банка даже може да е много успешна финансово на финала - след 3-4г. и би представлявала интерес за частни инвеститори, но не и в самото и начало. Първо тя трябва да покаже експертиза и капацитет да може да изчиства подобни проблемни активи(недовършени строежи и прочие)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Под инвеститори да се разбира ДАНЪКОПЛАТЦИ!! Интересно е какви са заплатите и бонусите във въпросните банки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Чудно ми е ,кой инвеститор би поел огромен риск от опрощаване на дълг и огромни загуби както в Гърция,освен може би с придобита олигофрения след редовно алкохолизиране или ще е може би тихичко наливане от ЕЦБ ,без да се налага да се крие че дава на правителство директно или спасява водеща банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
"...свързани със сектора на недвижимостите..."Сектор на недвижимости - май някой се опитва да пише за сектора на недвижими имоти. Така се казва и пише по български. Някои предпочитат русизмите. Ами да си пишат в руски медии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още