IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на ДДС в Испания ще струва на всяко домакинство до 600 евро годишно

От утре данъкът в страната скача от 18% на 21%, като повишението трябва да донесе на хазната 10 млрд. евро на година

16:42 | 31.08.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Някои испански супермаркети обявиха, че няма да прехвърлят веднага увеличението на данъка върху клиентите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Някои испански супермаркети обявиха, че няма да прехвърлят веднага увеличението на данъка върху клиентите си. Снимка: Ройтерс

Някой бърза да отиде на фризьор, друг иска преди края на месеца да си купи нова кола. В Испания от утре (1-и септември) много продукти и услуги ще станат по-скъпи. Тогава влиза в сила увеличението на ДДС, пише в свой материал Handelsblatt.

Потребителите на фитнес студиа през август набързо плащат предплатена такса за записване за няколко месеца напред. В Каталуния организатори на музикални фестивали дори се сещат да продават билети в момента, въпреки че концертите ще се проведат чак следващата пролет, а още не е ясно какви музиканти ще се изявяват на сцената.

Малко преди увеличението на данъка Испания изглежда изпаднала в консуматорска ярост. Но това впечатление е измамно. "В края на месеца така или иначе няма пари за големи покупки", казва държавен служител в Мадрид. Според данни на браншови асоциации само една малка част от испанците изместват напред планираните покупки.

Веригата супермаркети Mercadona обяви преди няколко седмици, че няма да прехвърли веднага увеличението на данъка върху клиентите си. Конкурентите като Eroski или Lidl я последваха. Вероятно в много области след 1-и септември едва ли ще се усети поскъпване. Цените се очаква по-скоро да се увеличат постепенно с течение на времето, смятат експерти.

Нормалната ставка на ДДС се увеличава от 18 до 21%, а намалената - от 8 до 10 на сто. "Супер намалената ставка" за основни храни или книги остава на 4%. Най-засегнати ще са родителите на децата в училище, тъй като ставката за училищни пособия като тетрадки и писалки беше увеличена от 4 на сто до 21 на сто - и то в началото на новата учебна година.

Силно засегната е и културната и развлекателната индустрия. Театрални и концертни билети и посещения на дискотеки или фитнеси вече няма да се облагат с данък от 8%, а с 21%. 4000 компании от бранша са изпратили протестно писмо до министър-председателя Мариано Рахой и го предупреждават за "опустошителен" сценарий: кината, театрите и концертите ще загубят общо 43 милиона посетители за година, 20% от фирмите ще трябва да затворят врати, а поне 4200 служители ще загубят работата си.

И умирането става по-скъпо. Иначе устойчивият на кризи бранш на погребалните агенции също ще трябва да се примири с повишаване на ставката от досегашните 8 до 21%. Браншови съюз в Галисия смята, че по-този начин едно средностатистическо погребение ще струва с около 400 евро повече и опечалените ще започнат да харчат по-малко за венци, цветя или траурна музика.

А за средностатистическото испанско семейство увеличението на данъка ще означава допълнителни разходи в размер на между 470 и 600 евро на година, показват изчисления на потребителски организации. Всяко зареждане на резервоара на кола ще струва с 2,30 евро повече, всяко подстригване – с 1,70 евро, а всяко посещение на кино – с 0,80 евро. Тези пари испанците ще трябва да спестят от някъде.

Така се очаква ДДС да намали покупателната способност и да влоши още повече икономическите перспективи пред страната. Слабото вътрешно търсене и сега е главна причина за рецесията в страната. За тази година правителството очаква свиване на икономиката от 1,5%.

Рахой всъщност дойде на власт с обещание, че няма да увеличава данъка, но изправен пред дълговата криза той не е видял друг изход. „И на мен не ми харесва това, но реалността е такава", признава консервативният ръководител на правителството.

С повишението той планира 10 млрд. евро на година като допълнителни приходи за хазната. Експерти обаче смятат, че очакването му е твърде оптимистично. Освен това сумата ще бъде доста намалена от допълнителните разходи, които трябва да даде държавата заради по-високите си разходи за финансиране на облигационните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
На много нива трябва да се лимитира вземането на решения свързани с финансови въпроси , и най - вече на политическо . Парите трябва според количеството си да се третират като оръжие за масово поразяване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Подобни самоотвержени изпълнения сме наблюдавали в хамериканските екшъни , където обикновено за спасяването на 1 човек загиват няколкостотин . Има нещо сбъркано в начина на мислене когато става въпрос за оцеляване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Да съборят построените имоти , така ще се разчистят апетитни парцели и да започнат наново да строят с пари от ЕС - така ще се раздвижи икономиката. Това което се опитват да направят в момента е още по нелепо. С подобни маневри Испания и целия ЕС скоро ще са в краката на развиващите се страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Сигурно си прав но аз не съм сигурен че ще стане толкова лесно както го описваш. Проблема на Испания е в много големите мащаби на това което описваш.Проблемните имоти чух че били няколко...стотин хиляди.... на цени от 200 000 $ за най-малките до 500-700 000 $ за по-луксозните (цени от 2007г.) Като заложим някакви усреднени стойности се получават крайни стойности от няколкостотин милиарда без лихвите. Няма банка или фрупа от банки, които лесно да се справят с такъв залък в днешната патова ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Пълна глупост. Само ще намалят крайното потребление. Накрая може дори по-малко ДДС да съберат и от сега. Директно следват Гърция.На испанците проблема им са многото непродадени и недовършени имоти, с който се напълниха банките и сега не могат да ги продадат.Това, което трябва да направят е или да национализират по важните банки или да създадат държавна "лоша" банка която да изкупи имотите(на сравнително ниска цена) и така да влее свеж капитал в банковата с-***. Поради насищането на пазара се затягат регулациите за да не се строи спекулативно. А лошата банка(или национализираните) за 2-3г довършват и изчистват проблемните количества имоти.А вместо да увеличават помощите(както направиха) за безработни трябва да ги ограничат за да накарат хората да си търсят работа дори да е с по-ниско заплащане. А при проблеми с дълговото финансиране ЕЦБ трябва да ги рефинансира при близки до парадиращия дълг условия - това най-вероятно дори ще го направи Драги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още