IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще избегне ли Испания съдбата на Гърция?

Както еврозоната не може да контролира финансите в периферията си, така Испания има подобен проблем с областите си, коментира анализатор

09:00 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще избегне ли Испания съдбата на Гърция?

„Това, което се случва прилича поразително много на ситуацията от преди няколко години в Гърция. Основните притеснения са отправени към факта, че ненавременното взимане на мерки може да доведе до същия омагьосан кръг“, казва стратегът в Investec Asset Management Танос Папасавас пред CNBC.

Публикуваните във вторник БВП данни за второто тримесечие показаха, че икономиката на Испания се е свила за трети пореден път, общо с 1,3% от юни 2011 г.  Друг голям проблем за страната са банковите депозити, които намляха с 4,7% от юни до юли.

Безработицата при младите кадри вече надвишава 50%, въпреки че е вероятно тази стойност включва хора, на които им се плаща „под масата“. 

Според Папасавас „правдоподобният план за ограничения“ и „поставеното начало на структурните реформи, най-вече на трудовия пазар“ са в полза на Испания.

„Страната се нуждае от икономически растеж. Трябва да се намалят разходите по финансиране на правителството и по този начин да се помогне и на частния сектор да редуцира разходите си за кредитиране. Този процес трябва да продължи докато въведените реформи не започнат да показват резултати“

Гръцкият финансист твърди, че основният проблем на Испания е дефицитът, а не съотношението дълг към БВП, което е по-ниско от това на много други страни от периферията на ЕС. Папасавас каза, че проблеми в отделните области на страната са причините за недостигнатите дефицитни цели.

Във вторник Каталуния се нареди на опашката за финансова помощ от правителството. Испанският регион помоли за 5 млрд. евро, с които да подпомогне банките си. Парите се отпускат от спасителния пакет на стойност 100 млрд. евро, предоставен от „тройката“ (Международния валутен фонд, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия).

„Тази молба беше съвсем очаквана. Размерът на дълга на отделните области е сравнително малка част от цялостните задължения на страната“, каза управляващият директор на Knight Capital Group Ото Дихтл пред CNBC.

Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още