IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов спад на испанските депозити

Докато частния сектор продължава да тегли парите си от местните банки, в Гърция тенденцията се обърна

15:34 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Нов спад на испанските депозити

Потребителите и фирмите се втурнаха да прибират парите си от испанските банки и така отбелязаха още по-голямо понижение в депозитите на частния сектор през юли, пише Ройтерс.

Спадът от почти 5% бе отчетен след като Испания се озова в центъра на разразяващата се еврокриза. Спестяванията на частния сектор в испанските банки са намалели до 1,509 трлн. евро в края на юли от 1,583 трлн. евро месец по-рано.

В същото време данни на ЕЦБ сочат, че Гърция е постигнала напредък. Банките в страната спряха да „изпускат“ депозити през юли, след като проведените избори успокоиха страховете, че държавата ще излезе от еврозоната.

През май спекулациите, че Гърция ще остави еврото достигнаха заплашителни размери, особено след като антиевропейските партиите спечелиха силна подкрепа на изборите.

Впоследствие Гръцката централна банка обаче обяви, че процесът е поел в обратната посока. По-късно това беше потвърдено и чрез информацията на ЕЦБ.

Частните депозити в гръцките банки се покачиха с 2% след спада с 5% от миналия месец. Общо депозитите достигнаха 159,4 млрд. евро в края на юли. Макар че са само една трета от рекордната им стойност през декември 2009 г., подобрението е налице. През юни спестяванията в Гърция се равняваха на 156,2 млрд. евро.

Ирландия също обяви скок на депозитите с 1%, а в Португалия и Италия нивата останаха непроменени.

Месечните колебания на депозитите са често срещани, но резките последователни спадове в страни със стабилни банкови системи са необичайни.

Данните са комбинирани за всички валути и не са сезонно изчислени. Поради това се различават минимално от информацията на централните банки. Изчисленията изключват депозити от правителството и финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още