IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания вероятно ще използва около 60 млрд. евро от помощта за своите банки

Ако оценката на консултантите се окаже по-висока от това, което банките поискат, то тя ще бъде меродавна, посочва икономическият министър

10:58 | 27.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mинистърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос. <em>Снимка: Архив Ройтерс.</em></p>

Mинистърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос. Снимка: Архив Ройтерс.

Испания очаква да използва 60 млрд. евро от спасителното европейско финансиране за банките си в размер на 100 млрд. евро, което бе отпуснато през юни, по думите на икономическия министър на страната Луис де Гиндос, цитиран от New York Times.

Той е казал още, че Мадрид може да поеме по-строги фискални ангажименти, ако ЕЦБ снижи разходите за финансиране на страната чрез изкупуване на нейни ДЦК. Де Гиндос изрази увереност миналата седмица, че централната банка ще помогне.

„Испанското правителство приема, че евентуалната интервенция на ЕЦБ на вторичните пазари няма да отмени усилията ни за бюджетна стабилизация, като ще трябва да уверим Европейската централна банка, че ще изпълним ангажиментите си.“

Кредитните агенции и мнозина икономисти очакват Испания да поиска по-голяма помощ от тази, отпусната за банковия й сектор. Анализатори предполагат, че временния или постоянният европейски спасителни фондове ще бъдат използвани за покупка на испански ДЦК при по-благоприятни условия, от тези които страната може да си осигури на финансовите пазари. 

Премиерът Рахой заяви по-рано през месеца, че Испания ще вземе решение, когато станат ясни конкретните условия на спасителната помощ. Според де Гиндос искането за допълнителна помощ е „напълно отворен въпрос“.

Мадрид отложи решението за това колко от 100-те млрд. евро помощ за банките ще използва, като нае консултанти, които да анализират ситуацията в местния банков сектор.

Окончателното решение ще бъде взето в средата на септември, но според предварителните оценки на една от консултантските фирми – Oliver Wyman, местните банки ще имат нужда от 62 млрд. евро.

„Мисля, че окончателната цифра в доклада няма да е много по-различна“, е коментирал икономическият министър. Ако обаче тя е по-висока от това, което банките поискат като помощ, то за меродавна ще се приеме оценката на консултанта.

Де Гиндос настоява, че три процентни пункта от рисковата премия по испанските облигации спрямо базовите германски отразяват риска от разпадане на еврозоната, а не проблемите на Испания.

Рисковата премия достигна близо 6,5% през юли заради страховете, че Испания ще бъде вкарана в спасителна програма от гръцки тип, но впоследствие спадна до 5,1% миналия петък, след коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги, че банката ще предприеме действия.

Според Луис де Гиндос понижаването на рисковата премия с два процентни пункта ще намали разходите за финансиране на Испания до края на 2013 г. с 12 млрд. евро. „Пазарите си остават отворени за нас, макар и при по-високи лихви, разбира се“, е казал той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още