IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство ще разшири правомощията на централната банка

Предвижда се институцията да може да се намесва при кризисна ситуация в банковия сектор

14:30 | 23.08.12 г.
Испанското правителство ще разшири правомощията на централната банка

Испанското правителство смята да предостави на централната банка в Мадрид нови правомощия, които ще позволят институцията да се намесва при кризисна ситуация в банковия сектор, предаде Ройтерс, като се позова на публикации в испанската преса.

Кабинетът вероятно ще дискутира и гласува необходимите законодателни изменения най-късно през следващата седмица.

Ако бъдат разширени правомощията на испанската централна банка, тя ще има правото да поема контрол дори над банки, които покриват изискванията за ликвидност и платежоспособност, но за които има изгледи, че ще нарушат правилата.

Има вероятност обаче идеята на испанското правителство да претърпи промени заради постигнатото споразумение с европейските партньори на Мадрид да бъдат отпуснати до 100 млрд. евро в подкрепа на испанските банки.

„Законодателните изменения се подготвят в отговор на проблемите, които се появиха заради късната намеса на централната банка“, коментира анонимен източник, запознат с плановете на испанските власти.

Новите правомощия на испанската централна банка се планира да бъдат в съответствие с всички новости на европейското законодателство. Всяко действие на централната банка се планира да бъде одобрявано от спасителния фонд за банките в страната, който ще бъде на пряко подчинение на испанското министерство на икономиката.

Фондът освен това ще отговаря за преструктурирането и организирането преобразуване на финансовите институции, които не са в състояние да върнат публичната помощ в разумен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още