IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да превиши заложения бюджетен дефицит

Тъй като бюджетните цели на правителството изглеждат неизпълними, има реален риск страната да поиска цялостен спасителен план, коментират анализатори

15:13 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Споровете за това, кой да поеме основната тежест на бюджетните икономии, възлизащи на над 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания, застрашават плановете на испанския премиер Мариано Рахой да овладее третия по големина бюджетен дефицит на страна от еврозоната, пише Bloomberg.

Седемдневното поскъпване на испанските облигации, след което доходността по 10-годишните испански ДЦК падна до 6,2% от 6,9%, може да бъде подкопано от разправиите между правителството в Мадрид и регионите, спорещи за това как ще бъде разпределена тежестта на икономиите.

Испания няма да успее да свие бюджетния си дефицит до заложените за тази година 6,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и 4,5% през 2013 г. поради задълбочаващата се рецесия, прогнозират анализатори участвали в проучване на Bloomberg.

„Тъй като заложените бюджетни цели изглеждат неизпълними, рискът, че Испания ще поиска цялостен спасителен план все още е съвсем реален“, коментират Джейми Бекерил и Алекс Финстербах, анализатори на JPMorgan Chase & Co. в Лондон. „Необходими са допълнителни мерки за възстановяването на доверието на пазарите.“

Пет региона ще бойкотират правилата, които лишават нелегалните имигранти от безплатно здравеопазване, докато градове като Оспитал де Орбиго и Картахена се опитват да омекотят мерките за бюджетни икономии, засягащи домакинствата.

На 24 юли на Испания бяха обещани 100 млрд. евро от европейските спасителни фондове за спасяването на банковия й сектор.  

Рахой, който наруши предизборното си обещание да не налага нови бюджетни икономии още на 9-тия ден след избирането си, сега се опитва да прокара четвърти кръг данъчни повишения от началото на годината.

Икономисти прогнозират, че бюджетният дефицит на Испания може да остане около 8,9% за втора поредна година.

Правителството в Мадрид надхвърли предвидения дефицит още през юни, след като спаси няколко региона и системата за социално осигуряване в страната на фона на задълбочаващата се рецесия.

73% от бюджетните съкращения, предвидени от Рахой, се падат на регионите и общините.

„Трудно е, тъй като необходимите мерки са много сурови“, коментира Леондро Естебан, говорител на правителството в Кастилия-Ламанча, регион с 6,1% бюджетен дефицит за 2011 г. - най-сериозният за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още