IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити на испанските банки с нов рекорд през юни

Делът на необслужваните заеми през месеца е достигнал 9,42% от 8,95% през май

17:30 | 17.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Лошите кредити на испанските банки с нов рекорд през юни

Лошите кредити на испанските банки са нараснали до ново рекордно високо ниво през юни, след като активите, свързани с обезценяващия се пазар на недвижими имоти в страната, са продължили да нарастват, задържайки финансовия сектор на първа линия в опасенията на инвеститорите за крехката икономика на Испания, съобщи Ройтерс.

В месеца, през който страната потърси спасителна помощ от Европейския съюз на стойност до 100 млрд. евро за бедстващите си кредитни институции, делът на необслужваните им кредити е нараснали до 9,42% спрямо 8,95% през май, сочат данни на испанската централна банка, публикувани днес. Те са се увеличили с 840 млн. евро до 164,4 млрд. евро.

Нивото на лошите кредити нараства постоянно, след като продължилия цяло десетилетие бум в испанския сектор на недвижимите имоти приключи пред 4 години.

В момента страната е във втора рецесия от 2009 г. насам, а всеки четвърти испанец е без работа.

Лошите кредити биха могли да нараснат още през следващите месеци, ако не се стигне до икономическо възстановяване, тъй като много банки рефинансират задълженията на компании със сериозни проблеми, за да ги предпазят от фалит.

Резервите по загубите от кредити и отписването на активи в недвижима собственост понижиха рязко печалбите на испанските банки през първата половина на годината.

От началото на финансовата криза през 2008 г. лошите кредити в европейските банки са нараснали двойно, достигайки 1 трилион евро, сочи проучване на PriceWaterhouseCoopers, публикувано в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Около 30 процента са лошите кредити в Българияhttp://***.ekipnews.com/news/ikonomika/banki_i_finansi/okolo_30_procenta_sa_loshite_krediti_v_bylgariq/131422/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Чакайте защо толкова сме се запритеснявали за испанците Лошите кредити при нас не са ли по-висок процент Защо си мисля че са по висок Маи е по важно да се притесняваме за нас а не толкова за испанците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Защо ли си мисля, че няма спасение за тях вече.Както и за Гърция - отново държавен дълг над 303 млрд евроИ при елините няма спасение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още