IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на испанските банки от ЕЦБ през юли стигна нови рекордни стойности

Увеличението е с 10% на месечна база, а като причина се посочват и по-високите такси, искани от клирингови къщи за използването на испански дълг като гаранция

15:39 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането на испанските банки от ЕЦБ през юли стигна нови рекордни стойности

Испанските банки са заели рекордните 402 млрд. евро от Европейската централна банка през юли, което ги отдалечава все повече от завръщане на капиталовите пазари и трупа допълнително напрежения върху правителството на страната, докато то се опитва да избегне пълноценна спасителна помощ от Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

През юни испанските кредитни институции бяха заели от ЕЦБ 365 млрд. евро, сочат данни на централната банка на страната.

Нарастващите разходи за заемане на средства и опустошените баланси от балона в недвижимите имоти, спукал се през 2008 г., преградиха достъпа на испанските банки до облигационните пазари.

Използването на средствата от ЕЦБ нарасна рязко през настоящата година, като през януари испанските кредитни институции заеха едва 161 млрд. евро.

Подобно е положението в Италия, но там ръстът на получените средства от ЕЦБ през юли е минимален – до 283 млрд. евро от 281 млрд. евро през юни, стана ясно през миналата седмица от данни на италианската централна банка.

В Испания само най-големите играчи в сектора - Santander and BBVA - продължават да изпитват само минимални проблеми при финансирането си от пазара.

Един от вероятните фактори за сериозния ръст през юли са по-високите такси, които някои клирингови къщи събират за използването на испанските облигации като гаранция за набиране на средства, а много от банките в страната са инвестирали сериозно в тях, твърди анализатор.

LCH.Clearnet, една от най-големите клирингови къщи в Европа, повиши цената за използването на испанския дълг като гаранция през юли след поредица от понижавания на рейтинги на страната до долния край на диапазона на инвестиционния клас.

Мнозина инвеститори се опасяват, че прочистването на банковата система и на испанските публични финанси може да се окаже прекалено тежка задача за правителството на страната при бушуващата рецесия и очакват тя да потърси пълна спасителна помощ, вместо само средства за рекапитализиране на банковия си сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още