IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Испания се е задълбочила през второто тримесечие

БВП на страната се е свил с още 0,4% в периода април-юни

14:13 | 30.07.12 г.
Рецесията в Испания се е задълбочила през второто тримесечие

Рецесията в Испания се е задълбочила през второто тримесечие, показват данни на официалната статистика, цитирани от Ройтерс.

В периода април-юни испанската икономика се е свила с 0,4% спрямо периода януари-март, когато беше регистриран икономически спад от 0,3%.

На годишна база през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е понижил с 1%, показват още данните.

Потребителските цени в Испания са нараснали с 2,2% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Повишението се дължи на ръста на цените на лекарствата, отчита статистиката.

Икономисти предупреждават, че потребителските цени ще продължат да нарастват, тъй като от септември влиза в сила по-висок ДДС. Това обаче допълнително ще отслаби търсенето и ще се отрази негативно на усилията на правителството да върне икономиката на страната към растеж.

През първото тримесечие на годината Испания изпадна за втори път в рецесия от 2009 г. насам. Очаква се икономиката на страната да продължи да се свива до 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още