IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали Испания ще поиска цялостен спасителен пакет?

До скоро отричащите нужда от помощ политици признават все по-гласно тежката икономическа реалност в страната

18:05 | 06.08.12 г.
Дали Испания ще поиска цялостен спасителен пакет?

Сагата относно въпроса дали Испания ще поиска пълна финансова помощ от „тройката“ или не, бе разрешена този уикенд. В крайна сметка везните се наклониха към положителен отговор и така пактът на трите международни институции, който спаси вече няколко бедстващи страни, може се наложи да подаде ръка и на Испания, пишат от CNBC.

Страната изглежда изпада във все по-големи затруднения, достигайки нужда от стабилна финансова подкрепа. Политиците на Пиринейския полуостров също постепенно започват да повдигат въпроса.

В петък министър-председателят Мариано Рахой призна, че обмисля вариант за спасяване поради влошаващата се икономическа ситуация в страната. Обикновено сдържан, наскоро премиерът даде две пресконференции и в нито едната не отрече възможността да потърси помощта на „тройката“.

В неделя пък финансовият министър Луис де Гиндос каза в интервю за испанския ежедневник „ABC”: „Когато разберем детайлите (по помощната програма), ще имаме по-точни представи за бъдещите ни действия.“

Тъй като преди де Гиндос управляваше операциите на Lehman Brothers в Испания, надеждите са, че икономиката на страната няма да последва злочестата съдба на американската инвестиционна банка.

„Все още е спекулация да се мисли, че нещата са се подобрили по какъвто и да е начин. Не сме отчели значителни инвестиционни потоци в периферията на ЕС.“, сподели Питър Чатуел пред CNBC, стратег по лихвените проценти към Crédit Agricole.

Той добавя, че „кредитният рейтинг все още затруднява институционалните инвеститори да се включат на тези пазари.“

Испанското правителство тепърва трябва да ги убеди, че може да достигне финансовите си цели за 2012 година.

Доста неща зависят от мерките, които ще бъдат взети през последните шест месеца на годината. Силно влияние на събитията в страната оказаха скорошните увеличения на данъците и премахването на декемврийските бонуси за държавните служители.

„Рискът продължава да застрашава фискалната стабилност на отделните области в страната и социалното осигуряване“ пише в свой анализ Антонио Гарсия Паскуал, главен икономист за южна Европа към Barclays Capital.

Днес темата за политическия протест е също доста застъпена в Испания. Въпреки че в по-голямата си част правителството на Рахой е по-стабилно от коалицията в Гърция, продължават да се надигат все повече недоволни гласове. Не бива да се пропуска и факта, че точно в Мадрид и Барселона движението Los Indignados започна своите протести.

Един политически отговор на орязванията в помощите на безработните съдържаше доста грубо обръщение към незаетите хора, които в момента представляват почти четвърт от работоспособната част от испанското население. Изразът „Que se jordan!”, в превод „Майната им!“, вече е изписан от протестиращите на плакатите на различни политици и по стените на местни банки.

Има вероятност доходността на краткосрочните ДЦК да се подобри и да привлече повече инвестиции, ако има ясен сигнал за подобрение от страната на правителството, допълни Чатуел. Доходността по двугодишните испански облигации падна с близо 90 базисни пункта в петък след изказването на Рахой. Това може да купи още време на правителството - рязкото повишение на доходността помогна на страни като Ирландия и Гърция да получат спасителна помощ.

Нуждата от повече яснота около плановете на Европейската централна банка може да забави крайното решение на Испания за известно време. Тази несигурност вероятно ще обезцени еврото спрямо долара отново, след като в края на миналата седмица то поскъпна значително. От друга страна, мъглата от неяснота ще продължи да затъмнява пътя пред Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още