IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага ЕЦБ да упражнява надзор над основните банки в еврозоната

В държавите извън еврозоната банковият надзор ще продължи да се извършва от националните регулатори

17:23 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК предлага ЕЦБ да упражнява надзор над основните банки в еврозоната

Европейската комисия (ЕК) ще предложи през септември Европейската централна банка (ЕЦБ) да поеме надзора над основните финансови институции на еврозоната, предаде Ройтерс, като се позова на публикация в германския в. Handelsblatt.

Предвижда се под надзора на ЕЦБ да преминат германските спестовни каси и кооперативни банки, за които Германия се надяваше, че няма да бъдат толкова строго контролирани.

Според германското издание, което се позовава на запознати анонимни източници, Еврокомисията ще предложи националните регулатори да продължат да наблюдават работата на банките в съответните държави, а ЕЦБ да се намесва само в крайни случаи, когато вижда „опасни рискове“.

В държавите извън еврозоната банковият надзор ще продължи да се извършва от националните регулатори.

Агенцията припомня, че лидерите на ЕС се споразумяха още в края на юни да бъде създаден единен банков надзор в еврозоната като условие за директната рекапитализация на банки със средства от спасителните фондове на валутната общност.

Германският вестник обаче посочва, че ЕЦБ може да се наложи да започне да контролира всички банки в еврозоната, а не само най-големите.

„Трудно е да се определи коя банка е основна банка, така че трябва да гарантираме, че в един бъдещ банков съюз надзорната система ще бъде в състояние да покрие всички финансови институции“, коментира Стефан де Ринк, говорител на еврокомисаря по финансовите услуги Мишел Барние, който е подготвил предложението.

Еврокомисията също така проучва възможностите държавите извън еврозоната също да се включат в банковия съюз, както и да се упражнява надзор върху застрахователите, които често продават своите продукти чрез банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още