IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ИпоТех Софком“ влиза в индекса beam на мястото на "Смарт Органик"

Промяната влиза в сила от 23 май, когато акциите на "Смарт Органик" се местят на основен пазар

21:24 | 20.05.24 г.
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Компанията „ИпоТех Софком“ АД влиза в индекса beamX на мястото на „Смарт Органик“ АД считано от 23 май, съобщават от Българската фондова борса (БФБ).

Това е датата, от която акциите на „Смарт Органик“ ще започнат да се търгуват на основен пазар на БФБ, заради което се налага извънредно пренареждане на индекса.

Комисията по индексите към БФБ е определила 0,5957 фрий флоут коефициент за „ИпоТех Софком“.

Миналата седмица „ИпоТех Софком“, което е свързано със „София комерс-Заложни къщи“, свика общо събрание на акционерите на 21 юни, на което ще се гласува дивидент за притежателите на привилегировани книжа в размер на 0,12 лева бруто на акция, или 96 204,72 лева общо.

Дружеството ще изплати на акционерите гласувания дивидент в рамките на до 90 дни от провеждането на общото събрание при условия и ред, определени от съвета на директорите.

Общо 51 156,11 лева се предвижда да се отнесат към фонд „Резервен“ на дружество, а остатъкът от печалбата ще се отнесе като неразпределена печалба.

„ИпоТех Софком“ дебютира на борсата преди почти една година – дружеството набра 2,4 млн. лева от инвеститорите през юни 2023 г.

По време на Investor Finance Forum „Смарт Органик“ обяви, че прехвърля емисията си акции от пазар beam на основен пазар през ноември 2023 г. Акционерите одобриха прехвърлянето на акциите и увеличение на капитала в края на март.

Комисията за финансов надзор одобри проспекта на компанията миналата седмица. Дружеството търси почти 20 млн. лева от инвеститорите.

Свързани компании:

ИПОТЕХ СОФКОМ АД - привилегировани акции, 2023 г.(IPSP)

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още