IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Европейската дългова криза не е свършила, имайте вяра в еврото

Изострянето на кризата може да има драматични последици върху азиатския износ, посочва зам. управляващият директор на фонда Джу Мин

13:37 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Европейската дългова криза не е свършила, имайте вяра в еврото

Заместник управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джу Мин изрази мнение, че дълговата криза в еврозоната тепърва предстои да стигне края си, но дотогава има време и Европа трябва да запази доверието си в общата валута, пише CNBC.

На Световния икономически форум в китайския крайбрежен град Тиендзин Джу допълни: „Като цяло бих казал, че все още се намираме по-средата на кризата. Но за щастие тя се движи в правилната посока и това е най-важното. Трябва да имаме вяра най-вече в еврото“.

Дълговата криза в Европа продължава вече повече от три години и мнозинството от инвеститорите очакват икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия през 2012 г. в резултат от провалените опити за възстановяване и излизане от икономическите затруднения.

Според Джу втора рецесия за три години ще бъде изключително лоша новина не само за Европа, но и за цялата световна икономика.

„Състоянието на дълговата криза има силен ефект върху света. Ако положението се влоши, МВФ предвижда от 1,5% до 2% спад в икономическата активност на САЩ и Япония, и 1% в Китай.“

Като цяло влиянието върху азиатската търговия може да има драматични последици. Основната причина е, че Европа изкупува една трета от износа на региона. „Когато растежът в еврозоната изчезне, същото ще се случи и с растежа на износа на изток", посочва Джу.

Тази година намаляващото търсене от страна на Европа се яви като своеобразна спирачка за икономическата активност на Азия. В допълнение правителствата бяха принудени да увеличат инвестициите и другите разходи, за да стимулират местното търсене и да компенсират спада в износа.

В това направление Джу каза, че е крайно необходимо светът да подкрепи поетите мерки за възстановяване на растежа в Европа. МВФ също заставал зад скорошното решение на Европейската центална банка (ЕЦБ) да подпомогне стабилността на икономиката в еврозоната с допълнителни реформи.

Миналата седмица ЕЦБ обяви план, който предвижда банката да изкупува неограничени количества от дълга на страните под формата на облигации с до тригодишен матуритет. По този начин ЕЦБ осигурява достъп на правителствата до фондове в замяна на спасителна сделка с доста строги условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още