IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа празнува Супер Марио

Реакциите са предимно положителни. Малцина предупреждават за вдъхновението, което може бързо да се изпари

11:55 | 08.09.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драги вдъхна оптимизъм на пазарите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драги вдъхна оптимизъм на пазарите. Снимка: Ройтерс

Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) в бъдеще да закупува държавни облигации е неограничена степен раздели Европа в реакциите. Проблемните страни празнуват крайната мярка на Марио Драги за спасяване на еврото. Въпреки това обаче дори на юг си признават необходимостта от по-нататъшна реформа. На север пък, както винаги, остават по-скоро скептично настроени.

Италия

„Избегнахме срива на Европа и на Италия“, заяви премиерът на страната Марио Монти. „При това – вероятно за дълго време“. Италия сега отново била сред страните, „които дават тласък на Европа“.

Онлайн изданието на Libero пише: „Президентът на ЕЦБ Марио Драги прие да командва парада в Европа", въпреки че някои германци могат да попитат дали не иска да превърне евроро в лири.

Водещата статия в Il Sole признава на "великия инженер" Драги „смелостта към независимостта". С грандиозното си решение "не само не разочарова, но направи необходимото" - особено в разрез с насрещния вятър и общественото мнение в Германия.

Затова било важно той предварително да е уведомил за действията си канцлера Ангела Меркел и да е поискал негласно съгласие. Драги сега е победил и недоверието към еврото, пише католическият вестник Avvenire. Неговото решение е създало "истински антиспред", което пък е шокирало германската общественост. Но Марио Монти се е показал и като истински стратег, снижавайки се в европейския контекст, за да не затъмни канцлера и нейната роля, пише още изданието.

Франция

При своето посещение в Лондон френският президент Франсоа Оланд поздрави заедно с домакина си – британския премиер Дейвид Камерън, решението на ЕЦБ. „Французите и британците желаят на следващата среща на върха през октомври най-сетне да бъдат решени въпросите за Гърция и Испания“, заяви Оланд.

Европейците най-сетне били на път да решат проблемите, които са налице от твърде дълго време. При това ЕЦБ помагала съществено за това.

Решението на ЕЦБ било „важно за стабилността на еврозоната и за борбата срещу спекулациите“, заяви и френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов. ЕЦБ ще помогне за налагане на ценова стабилност и за възвръщане на доверието.

Френската преса поздрави решението почти единодушно. Взетото решение е добра новина, смята икономическото издание Les Echos и хвали изрично ролята на Драги, който в решителен момент е поел руля на банката. В такава буря, каквато е еврокризата, е много важно да имаш на борда правилния капитан, пише вестникът.
И консервативният всекидневник Le Figaro благодари на „Супер Марио“ за акцията. Ляволибералният Libération нарича решението му „Победа за Сарколанд“ (Саркози и Оланд, б. ред.). Защото Франция отдавна била пледирала за подобна интервенция на ЕЦБ.

Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Самата идея че ЕЦБ е банка кото се грижи само за таргет на инфлацията / т.н. ценова стабилност / без да се грижи за осигуряването на предпоставки за ръстеж е *** . В момента обаче когато рецесията започна да се усеща в Германия и Франция веднага смениха песничката . ЕЦБ се държи като централна банка на Франция и Германия но не и на периферията на ЕЗ . Защо примерно Франция да не пробва от "лекарството" на Испания или на Гърция ? Но не в момента когато индексите за очакванията за икономиката на Германия поеха надолу целите за ценовата стабилност на ЕЦБ се оказаха че са "средносрочни" ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Загубено време , точно и лесни пари но за определени уж закъсали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Много точно . Поздравления !Не знам защо постоянно се опитват да ни убедят , че става въпрос за сблъсък на национални интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Преливане от пусто в празно , забавене на реформите и удължаване на агонията. Още едно десетилетие на спадове и рецесии. Все повече се убеждавам че целта не е справянето с кризата , а безболезненото , меко приземяване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Не ще работи , няма как да не работи кредитирането от последна инстанция. Просто констатирам, че времето за работа ще е два месеца максимум.После лихвите, ще се повишат драстично и е безпредметно ако това е с цел понижаване на лихвите. Естественно може и да не ги повишат в условия на хиперинфлация, защото пак е безпредметно да се опитат да я догонят с лихви. Предстои този модел с облигациите и дълговете, да се обезсмисли.За стерилизацията трябва да има някакви параметри и лимит на стойността на облигациите, които ЕЦБ държи и е купила , но не е все още стерилизирала. В противен случай за стерилизация и дума не може да става.За желанието да се намалят дефицитите , дори не си заслужава коментар - не е хубаво да се лъже, такова желание липсва. Естественно, ще се радват Испания и Италия - подаряват им много милиарди по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Всички правите грешката да сравнявате САЩ с ЕС. Това са 2 несравними неща. Това, че там "работи" не гарантира, че ще работи в ЕС. Но ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
И защо?! Виж, че в САЩ "работи" вече няколко години. При това там май не стерилизираха изобщо. Нито се опитваха да си оправят дефицитите. А в Европа има и желание и разбиране, че дефицитите трябва да се премахнат. И макар и мъчително, но се върви в тази посока. Затова ролята на Германия като "лошото ченге" ще си остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Тази схема ще работи месец , два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
То че ще стане така трябваше да е ясно още когато вместо германец за шеф на ЕЦБ избраха италианец. Тогава доста се учудих как така германския кандидат се отказа с някаква измислена причина, но явно играта е била друга - ще гледаме версия на класическата постановка за доброто ченге (Драги) и лошото такова (Вайдман от Бундесбанк). ...Няма лошо де - щом работи, защо не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още