IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Пазарите трябва да върнат доверието си в еврото

ЕЦБ ще действа в рамките на своята независимост и своя мандат, коментира канцлерът

13:34 | 08.09.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел: Нито една страна в ЕС не иска да причини нещо лошо на друга страна-членка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: Нито една страна в ЕС не иска да причини нещо лошо на друга страна-членка. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че в битката с кризата на еврозоната на дневен ред са действията на политиците.

"Важно е, ние, политиците да направим домашните си", заяви предвид плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) да купува неограничени облигации на затруднени страни от еврозоната Меркел в Мадрид. 

След срещата си с испанския премиер Мариано Рахой Меркел заяви, че кризата може да бъде преодоляна само, ако пазарите възвърнат доверието си в еврото.

Меркел не коментира директно плановете на ЕЦБ. „Банката реагира независимо и в рамките на мандата си“, заяви канцлерът. „ЕЦБ ще действа в рамките на своята независимост и своя мандат и е отговорна за стабилността и стойността на валутата, както и за взимането на съответните решения”, коментира Меркел.

Правителството в Мадрид за пореден път призова ЕЦБ да придобие масивно испански облигации, за да понижи високите лихви, които в момента Испания трябва да плаща на финансовите пазари. Високите лихвени равнища докараха огромни финансови трудности на четвъртата по големина икономика в еврозоната.

ЕЦБ е готова за интервенция само в случай, че Испания официално подаде молба в спасителния фонд. В испанската преса от седмици се появяват спекулации за това, а вчера местните медии писаха, че Рахой е настоявал пред Меркел за възможно най-добри условия за Испания при евентуална помощ. Меркел обаче категорично отрече, че е дискутирала темат. „Не сме говорили за условията. Аз съм тук (в Мадрид), за да кажа какви реформи трябва да предприеме Испания“.

Същевременно германският канцлер подчерта, че спестовните мерки и реформите не са самоцел. „Нито една страна в ЕС не иска да причини нещо лошо на друга страна-членка“. Ставало дума за това, да се подсигури конкурентоспособността на цяла Европа. Само когато икономиката е конкурентоспособна, Европа би могла да запази своето благосъстояние и начин на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Сблъсъкът на източните "конкурентни" икономики и западните консуматорки т1ва предстои някъде по средата на Европа... В следващите епизоди предстои да видим къде точно ще да е той
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Само данъците в Европа трябва да станат, като в Китай и няма да е изгодно да се внесе от там и едно болче.И това въобще не е протекционизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Гледах наскоро един фил за производството на фоерверки в китай : извинявайте но те се произвеждаха в сайвант ! За да организираш подобно производство в Европа ти трябва инвестицият от няколко милиона евро ! Е няма как да ме обедите че можем да се конкурираме свободно с Китайците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Абсолютно съгласен . Европа и Китай са различни културно , исторически , социално и културно . Няма как да се конкурират свободно . Опс , има как и всички виждаме резултатите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
За съжаление теорията свободната търговия е била актуална в онези години, когато индустриалното развитие е било в зародиша си и условието за равни други условия е имало реална тежест.B съвременните представи, протекционизма се налага поради факта, че заради различната степен на развитие на страните в икономическо, политическо и технологично отношение има силни различия в разходите за производство на стоките в почти всички индустриални сфери. По тази причина чуждите стоки са по-конкурентни на пазара пред местното производство и съществува риск местните производители и индустриални сектори да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Протекционизъм е политика на държавното управление за защита на местните производители от чужда конкуренция. Прилага се в случаи, когато по една или друга причина чуждите стоки имат конкурентно предимство пред местните и това налага държавите да защитават своите производители, чрез на ограничения по вноса. Основните инструменти за налагане на бариери за навлизане на чужди стоки на местния пазар са два: налагане на защитни мита при внос на стоки и налагане на Квоти по вноса - количествени ограничения.Политиката на Протекционизъм по отношение на външната търговия е наложена като идеология още в годините на бум в индустриалното развитие през 16-17-ти век. По онова време Европа е в период на развит Ренесанс, който е и най-големия скок на човечеството по отношение на културно, технологично, политическо, и научно развитие. Наложените тогава икономически теории налагат държавите да се стремят да увеличат своите блага, чрез максимизиране на външно-търговското салдо, като се приоритизира износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
"Аз съм тук (в Мадрид), за да кажа какви реформи трябва да предприеме Испания. Абе само на мен ли ми се струва че липсва термина "да обсъдим" и е замене с "трябва" :)А по въпроса за конкуретността : или Китай започва да харчи повече или митническите бариери са неизбежни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Werter
преди 11 години
Колега, нещо се бъркаш. Няма как да произвеждаш Адидас в земеделски район и да ги изнасяш. А в индустриалните райони заплатите са $500-1000. България произвежда и изнася облекла за 2-3 милиарда Евро, а и обувки за десетки милиони. Така че стойността на работната сила не е основен проблем, по-скоро капацитетни и финансови възможности на производителите, наличие или близост до доставчици на евтини суровини и материали и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Приземяването ще е голямо и никой не иска да го съобщи гласно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Опредлено значи. Защото значи загуба на работни места и безработица над 25% в Испания, Гърция. Защото ако не се работи в производсвто в какво? Само с услуги не става, както и само с туризъм. Когато се борите за глобализация - ДА - Китай е фактор. Няма такова нещо, като "аз съм конкурентоспособен м/у демокрациите", защото в демокрациите се произвежда в пъти по-малко.И в 90% от случате ще си купиш китайски продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още