IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се затруднява с изпълнението на схемата за стимулиране на кредитирането

Няма никакви гаранции, че по програмата ще бъдат отпуснати повече и по-евтини кредити

11:44 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Великобритания се затруднява с изпълнението на схемата за стимулиране на кредитирането

Централната банка на Великобритания е пред провал с осъществяването на схемата за стимулиране на кредитирането, пише FT.

Институцията е подписала договори с 13 банки на стойност 60 млрд. паунда, докато целта й беше да осигури 80 млрд. паунда за програмата.

Пол Фишър, изпълнителен директор в Bank of England за пазарите, предупреди, че няма никакви гаранции, че по програмата ще бъдат отпуснати повече и по-евтини кредити.

Той подчерта, че е невъзможно да се прогнозира какво ще се случи със схемата за стимулиране на кредитирането в близко бъдеще, но изрази надежда, че „банките ще тръгнат в правилната посока“.

Схемата предвижда банките, които кредитират най-много, да получават най-евтин ресурс, което действително би могло да се превърне в стимул за тях, посочва Фишър.

Отпускането на този ресурс обаче зависи в голяма степен от обема на кредитирането.

Пол Фишър каза, че шестте най-големи банки във Великобритания са с най-голям дял на кредитите към бизнеса и домакинствата, така че може да се стигне до обвинения в нарушаване на конкуренцията.

Междувременно данни на Асоциацията на британските банкери показват, че кредитирането на Острова продължава да се свива, което засяга пряко пазара на имоти. Заради строителния срив икономиката на Великобритания отново изпадна в рецесия, която се очаква да продължи и през следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още