IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания подготвя още един план за стимулиране на жилищното строителство

Експерти се съмняват, че и новите стимули ще подействат, защото все още няма ефект от предишните програми в подкрепа на сектора

10:35 | 14.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От британската асоциация на строителните компании наскоро писаха до премиера Дейвид Камерън с молба за данъчни облекчения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От британската асоциация на строителните компании наскоро писаха до премиера Дейвид Камерън с молба за данъчни облекчения. Снимка: Ройтерс

Британското правителство подготвя още един пакет от стимули за строителния сектор в опит да подпомогне излизането на британската икономика от рецесията, съобщи FT.

Новият план е бил подготвен от Оливър Летуин, съветник на премиера Дейвид Камерън, заедно с министъра на жилищното строителство Грант Шапс и главния секретар на финансовото министерство Дани Александър.

Това е поредният безпрецедентен план на британските власти да повлияят положително на строителния сектор, заради който рецесията в страната се задълбочи през настоящата година.

И в новия план са заложени стимули за изграждане на достъпни жилища. Правителството на Великобритания планира да облекчи правилата, по които се правят устройствените схеми, така че строителите да изграждат достъпни жилища като част от по-големите им проекти.

Към момента местните власти на Острова изискват от строителните компании да изграждат от 20 до 45% от планираните за строителство жилища като достъпни.

Правителството в Лондон също така планира да започне да изкупува облигации, издадени от жилищни асоциации, за да намали разходите по ипотеките и да позволи самите асоциации да запълнят известна част от недостига на кредити за сектора на имотите.

Предвижда се жилищните асоциации и строителните компании да работят в партньорства, като асоциациите ще имат възможност да отпускат евтини кредити на предприемачите за строителство на достъпни жилища.

Изданието припомня, че преди 2008 г. жилищните асоциации на Острова имаха достъп до изгодно банково финансиране, което обаче беше пресечено заради кризата. Това принуди асоциациите да излязат на облигационния пазар, откъдето през тази година набраха около 3 млрд. лири.

Експерти обаче изразиха опасенията си от въздействието на подготвяната нова схема за подпомагане на строителния бранш и жилищния сектор. Анализатори подчертават, че все още не се вижда ефектът от обявената в края на миналата година схема за подпомагане на купувачите на нови жилища, която цели да бъдат обхванати около 100 хил. британски домакинства.

Същата тази схема беше представена като магическата пръчка, която ще изстреля строителния сектор към растеж, но това така и не се е случило. Британската статистика съобщи наскоро, че очаква строителството на нови жилища да намалее с още близо 4 на сто през сегашното тримесечие, което няма как да не се отрази и на брутния вътрешен продукт (БВП).

Изчисления на британското жилищно министерство показват, че жилищното строителство е основен двигател на строителния сектор, а изграждането на 100 хил. жилища допринася с 1% към БВП на Великобритания.

От британската асоциация на строителните компании писаха до премиера Дейвид Камерън с молба за данъчни облекчения за компаниите от сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Взе ми думите от устата.Трябват им нови малки британчета и то в много големи количества щото се напълниха с доста големи мюсюлманчета, които се плодят много бързо на английска почва. Заради тая демографска британска картинка от 2000г. се появи термина Londonistan.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
Този план трябва да върви с един друг план ръка за ръка, Оливър и Дейвид, джокер- стимулирайте и другите *** да раждат като Вики Бекъм, за да се търсят имотите ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още