IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в строителния сектор е потопил Великобритания в по-дълбока рецесия

Свиването на строителната продукция през първото тримесечие вероятно ще ревизира спада в БВП за периода от 0,2% на 0,3%

17:09 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Спадът в строителния сектор е потопил Великобритания в по-дълбока рецесия

Икономиката на Великобритания вероятно е изпаднала в по-дълбока рецесия, отколкото се смяташе, заради резкия спад на строителната продукция през първото тримесечие, съобщава The Wall Street Journal.

Данни на британската статистическа служба показаха, че строителната продукция се е свила с 4,8% през първите три месеца на годината в сравнение с предходното тримесечие, което е най-ниското й ниво от първите три месеца на 2009 г.

На годишна база е измерен 3,7% спад на строителната продукция, сочи още статистиката.

Понижението е значително над очакванията на статистическата служба на Острова, заложени в предварителния доклад за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие, който беше публикуван на 25 април.

Според говорител на британската статистика отчетеното по-сериозно понижение на строителната продукция в страната ще занижи данните за БВП с 0,1 процентни пункта. Това означава, че икономическият спад през първото тримесечие е бил 0,3%, а не 0,2%, както показаха предварителните данни.

Ревизията на данните за икономическия растеж на Великобритания ще бъде публикувана на 24 май.

Въпреки че строителният сектор допринася за формирането на само 7,6% от британския БВП, това е един от най-нестабилните икономически сектори през последните тримесечия и това е оказало по-голямо от очакваното въздействие върху икономиката на страната, посочва изданието.

Данните показват още, че основната причина за забавянето на възстановяването на строителния сектор във Великобритания са мерките за икономии, предприети от правителството в Лондон. Най-голям натиск върху строителната продукция е оказал спадът при общественото строителство, както и по-слабото строителство на инфраструктура.

Анализаторите обаче са озадачени от несъответствието между слабите официални данни и очакванията на представителите от строителния сектор, които индикираха за силен растеж в бранша през настоящата година.

Днес и Европейската комисия засили опасенията си за състоянието на британската икономика, като прогнозира забавяне на икономическия растеж на Острова през 2012 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още