IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън обяви план за съживяване на британската икономика

Стимулиране на жилищния пазар, създаване на "малки работни места", развиване на инфраструктура и разширяване на мрежата от независими училища са основните мерки

10:43 | 03.09.12 г. 3
Камерън обяви план за съживяване на британската икономика

Програмата на британското правителство за съживяване на икономиката на страната бе представена вчера от премиера Дейвид Камерън, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на британски медии, без да ги цитира изрично. Действията на Камерън предхождат откриването днес на есенната сесия на британския парламент.

Правителството смята, че една от необходимите мерки за извеждането на страната от кризата е стимулирането на пазара на жилища чрез оказване на помощ на британците, които искат да закупят свой дом.

По-конкретно то възнамерява да поеме рисковете, свързани със закупуването на жилище, чрез емитирането на държавни „облигации на купувачите“. В Обединеното кралство вече се реализира правителствената програма NewBuy за купувачите на първи дом, която помага на кредиторите, сред които са банките Barclays, National Westminster и Nationwide, да осигуряват до 95% от необходимите средства.

Новите правителствени предложения предвиждат и създаването на т. нар. „малки работни места“ (mini-jobs) с ниско заплащане, което обаче е освободено от данъци и осигурителни вноски. Всеки нает на такова работно място може да заеме и други, но тогава ще трябва да плаща данъци върху общата сума на получения доход.

За основа е взета прилаганата в Германия схема, според която месечна заплата до 400 евро не се облага с данъци. Във Великобритания обаче сумата е увеличена до 672 паунда (847 евро).

Плановете за развитието на инфраструктурата включват осигуряването на кредитни гаранции от страна на правителството на стойност до 50 млрд. паунда за разширяване на най-големите автомобилни магистрали и железопътни линии, както и на летищата, от което ще се облагодетелства развитието на бизнеса.

Правителството смята да подпомогне разширяването на мрежата от „независими училища“, чиято дейност се контролира изцяло от изборни съвети, съставени от родители, учители и бизнесмени. Тези учебни заведения, чийто брой в момента във Великобритания е 102, получават средства от данъкоплатците, но не са подчинени на местните власти. Само през този месец в различни райони на страната се очаква да бъдат открити още 50 подобни училища, върху които според местните медии не тежи „държавният монопол върху образованието“.

По думите на Камерън той е готов да предприеме решителни стъпки срещу бюрократичните спънки и други „препятствия, които пречат на динамичното развитие на съвременна“ Великобритания.

„Държавите, с които се конкурираме, не са изпаднали в такова състояние на парализа, от която и ние трябва да се измъкнем“, отбелязва британският премиер.

Той припомни и необходимите строги мерки, предприети досега от правителството за свиване на бюджетния дефицит. „Ние успяхме да го съкратим с една четвърт и сме ангажирани с този курс. Не търсим леки пътища за заздравяване на финансовата система и в интерес на икономическото развитие на страната“, добавя Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Добре бе, мааму стара, покажете ни го някъде тоя кристално чист капитализъм, разкажете ни го как изглежда! Има ли го някъде, имало ли го е?Ако е обаче тоя на Англия през 19 в. или в България до преди войната не, мерси! Такъв има и в момента в Ондурас и Гуатемала натам ли ви тегли?И стига с това лицемерие! Начи не ни пречи държавата, когато трябва да пратим държавната армада от самолетоносачи и кораби да смаже един непослушен режим в Близкия Изток, защото ни мъти бизнеса (на 2-3 петролни компании), а ни пречи, когато трябва да се отчитаме към нея? Браво бе!И Западът никога нямаше да победи Източния блок, ако не беше възприел много негови предимства! И нямаше да го сполети тази криза, ако беше нахлузил по-здраво държавния оглавник на банките, борсите и най-големите наднационални компании, които декапитализираха и обезкървиха приемните икономики в Европа и САЩ. Изобщо, любимият лаф на капиталиста: Моето си е мое, общото си е наше! Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Съгласен съм. Обаче и при двете държавата има своето място. Само, че в наше време държавите не оставиха тези, които трябва да фалират, а се заеха да ги спасяват. Ето тогава капитализма умря. Защото капитала изчезна. Т.е. парите се обезцениха благодарение на всичките вливания, изкупувания и прочие виртуални глупости, които нямат никакво реално изражение ОСВЕН, че направиха живота на населението много по скъп. От там пък се почна "социална" политика заради високите цени.. и колелото се върти с увеличаващи се обороти, като заплашва да изхвръкне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 11 години
Митът, че западът е спечелил Студената война върви към пълен разпад. Западът спечели политически едно противостояние между два социалистически блока. Единият просто рухна пръв. Всъщност обаче социализмът спечели Студената война, защо превзе съзнанията и на Изток, и на Запад, и в момента триумфира из целия свят. Вижте само какви са мерките срещу кризата на "консерватора" Дейвид Камерън - държавни разходи, помощи за закупуване на жилища (същата схема взриви ипотечния пазар в САЩ) и наливане на река от пари в приятелски фирми, които ще строят инфраструктура. Единственият малко по-десен стимул е леко намаление на данъците върху най-ниските заплати. Т.е. ще възраждаме икономиката чрез насърчаване на бедността. Всъщност не е ли била винаги това целта на социализма - да държи народа беден, за да е зависим от държавата? Социализмът не само победи, но постигна и допълнителен успех - успя да внуши, че всички проблеми се дължат на "капитализма", който всъщност отдавна не съществува. Но по този начин социализмът не само триумфира, и си гарантира триумфа и в бъдеще... Обществата са настроени анти-капиталистически, всички искат наказания и репресия над несъществуващия враг на капитала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още