IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е свила с по-малко през второто тримесечие

Данните за спада на БВП са били коригирани от 0,7% на 0,5%, като по равно допринасят производството и строителството

15:16 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика се е свила с по-малко през второто тримесечие

Британската икономика се е свила с по-малко от предварително отчетеното през второто тримесечие на годината, показват данни на националната статистика, цитирани от ВВС.

Спадът за периода е бил 0,5%, а не обявените миналия месец 0,7%, като производството в строителния сектор се е оказало по-високо. 

Мнозина икономисти се надаваха на подобна ревизия на данните за БВП. Британската икономика е в рецесия, като се свива в три поредни тримесечия.

Първоначалната оценка за спад от 0,7% бе посрещната с известно недоверие от някои експерти, които не виждаха основание за толкова сериозно забавяне на икономиката.

„Производственият и строителният сектори не са били толкова зле, колкото смятахме, като всеки от тях допринася с по 0,1 процентни пункта за ревизията на данните от 0,7% на 0,5%“, коментира Джо Грайс от английската статистика.

По-рано вече бе обявено, че спадът в строителния сектор за тримесечието е бил с 3,9%, а не с 5,2% спрямо предходното.

Корекцията на БВП, според Грайс, не променя общата картина на британската икономика, която като цяло остава в стагнация през последните две години.

„Ревизията е много малка, което значи че БВП все още е с повече от 4% под нивата отпреди рецесията“, посочва Вики Редууд от Capital Economics.

Някой анализатори смятат, че БВП ще се разшири през настоящото тримесечие, отчасти заради влиянието на Олимпийските игри в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още