IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците губят вяра в банковата си система

40% от участвалите в проучване британци се опитват да изолират бизнесите си от банките на Острова

18:24 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните месеци британската банкова система попадна във водовъртеж от лоши новини, като се започне със скандала около манипулирането на междубанковия лихвен процент в Лондон и се стигне до обвиненията за пране на пари.

Всичко това нямаше как да не се отрази на доверието към банковия сектор на острова, пише MarketWatch.

62% от британците не вярват на банките си, а над една трета заявяват, че изпитват недоверие към сектора още от началото на рецесията в страната, разкрива проучване, публикувано от Currencies.co.uk.

Последните скандали около водещите британски банки не помогнаха за разсейването на тези опасения. 40% от участвалите в проучването се опитват да изолират бизнесите си от банковия сектор като се ориентират към частни кредитни компании и кооперации.

„Несъмнено ставаме свидетели на промяна в сектора на финансовите услуги, където недоволни клиенти изоставят банките си“, казва Стивън Хюс, директор на Currencies.co.uk.

Лятото не беше добро за публичния образ на британските банки.

В края на юни Royal Bank of Scotland Group PLC призна, че след техническа грешка е лишила милиони свои потребители от достъп до сметките си. След инцидента изпълнителният директор на банката Стивън Хестър се отказа от годишния си бонус.

HSBC Holdings PLC и Standard Chartered PLC също попаднаха в новините след два отделни скандала за пране на пари.

Историята струваше на Standard Chartered 340 млн. долара, докато неотдавна в своя отчет HSBC задели 700 млн. долара за покриване на евентуални глоби, свързани с обвиненията за пране на пари.

През юли Barclays PLC привлече вниманието както на обществото, така и на пазарите, след като изпълнителният директор на компанията Боб Даймън подаде оставка, след като името му беше свързано със скандала за манипулирането на междубанковия лихвен процент в Лондон (Libor).

В скандала впоследствие бяха замесени HSBC и RBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още